Europska unija ukinula sankcije protiv Kube

EUROPSKA UNIJA je na samitu u Bruxellesu donijela odluku kako prestaju sankcije protiv Kube, donesene prije pet godine zbog kršenja ljudskih prava.

O tome je javnost izvijestila Benita Ferrero-Waldner, povjerenica Europske komisije za vanjske poslove.

Sankcije su bile donesene u znak prosvjeda zbog toga što je komunistički režim Fidela Castra zatvorio 70-ak kubanskih disidenata. One su se prvenstveno odnosile na zabranu posjeta europskih dužnosnika Kubi kao i sudjelovanje europskih dužnosnika na kulturnim manifestacijama na tom otoku. Dvije godine kasnije su sankcije suspendirane, ali su simbolički ostale na snazi.

Analitičari vjeruju da je EU ovu odluku, usprkos žestokom protivljenju State Departmenta, donijela kako bi ohrabrila reforme koje je nakon formalnog preuzimanja mjesta kubanskog predsjednika počeo provoditi Fidelov brat Raul Castro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najžešći zagovornik skidanja sankcija bila je Španjolska, dok su se tome najviše protivile Švedska i Češka Republika.

Iako su sankcije uglavnom simboličke, te se ne mogu usporediti s višedesetljetnim američkim embargom, analitičari vjeruju kako njihovo skidanje predstavlja veliki uspjeh za Raula Castra.

Vjeruje se kako je europskim političarima i poslovnim krugovima stalo da poboljšaju odnose s Kubom radi eventualnih budućih investicija, s obzirom da se posljednjih godina tamošnje gospodarstvo u potpunosti preorijentiralo na Venezuelu i Kinu, koje su glavni ekonomski partneri Castrovog režima.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara