Europski čelnici za mirno rješenje iračke krize

PREDSJEDNIK Europske komisije Romano Prodi u petak je izjavio da rat protiv Iraka nije neizbježan a slično mišljenje izrazili su i francuski premijer Jean-Pierre Raffarin i njemački kancelar Gerhard Schroeder.

´Kažem, rat nije i ne smije biti neizbježan. Moramo učiniti sve što možemo kako bi pronašli mirno rješenje krize´, rekao je Prodi na zajedničkoj konferenciji za novinare s grčkim premijerom Costasom Simitisom. Simitis je pak rekao kako će učiniti sve da EU usvoji zajedničko stajalište o iračkoj krizi.

Francuski premijer Jean-Pierre Raffarin ponovio je u petak da se Pariz i dalje protivi ratnoj opciji. ´Odlučni smo u svom protivljenju ratu´, kazao je Raffarin, istaknuvši da rat ostaje kao opcija nakon što se već sve isproba, svaka inicijativa i sve druge mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački kancelar Gerhard Schroeder kazao je da će Njemačka, od 1. siječnja nestalna članica UN-a, ´sve učiniti´ da se rezolucija 1441 Vijeća sigurnosti primjeni bez pribjegavanja ratu. On je kazao da će Njemačka, ´u slučaju da se u Vijeću sigurnosti bude glasovalo o kretanju u rat, a što ja ne želim´, uzeti u obzir sve okolnosti oko mogućeg glasovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara