Europski diplomati Reutersu: Gotovo je nemoguće da Hrvatska u lipnju završi pregovore

Foto: AFP

U TEKSTU ugledne svjetske agencije Reuters europski diplomati u Zagrebu su izrazili sumnju u mogućnost dovršetka hrvatskih pregovora s EU u lipnju.

"Mislim da će biti teško završiti pregovore u lipnju ako ne i nemoguće", kazao je jedan od diplomata Reutersu te dodao kako bi "možda trebalo još nekoliko dodatnih mjeseci". Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje hrvatskih pregovora s EU-om Vesna Pusić je Reutersu rekla da možemo završiti pregovore u lipnju, ali samo "ako uložimo golemi napor" te da čak niti tada uspjeh nije zajamčen.

Izgubili smo 3,5 milijardi eura za prve dvije godine članstva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazila je zabrinutost jer smo već izgubili sredstva za 2012. godinu, "a ako ne završimo pregovore u lipnju izgubit ćemo sredstva i za 2013. godinu". EU je za Hrvatsku namijenila 3,5 milijardi eura za prve dvije godine članstva, ali samo ako uđemo u Europsku uniju 2012. godine, što je nemoguće, jer proces ratifikacije traje i do dvije godine.

Pusić je naglasila da je problem Hrvatske više kako uvjeriti europske članice u vjerodostojnost i održivost reformi, nego u ispunjenje kriterija. Smatra kako hrvatski dužnosnici moraju krenuti u diplomatsku ofenzivu prema članicama EU da bi uklonili sumnje u kvalitetu reformi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara