Europski ekonomski summit u srijedu u Varšavi

UZ SUDJELOVANJE predsjednika država ili vlada 20tak europskih zemalja, uglavnom iz istočne i srednje Europe, u srijedu će u Varšavi početi trodnevni Europski ekonomski summit na kojem će o gospodarskim, socijalnim i političkim izazovima proširenja EU i mjerama nužnima za poticanje gospodarskog rasta, osiguranja stabilnosti i stvaranja dinamičnog poslovnog okruženja, raspravljati predstavnici vlada i parlamenata, povjerenici EU, vodeći ljudi poslovnog svijeta i međunarodnih korporacija, znanstvenici te čelnici nevladinih organizacija.

Na skupu je u četvrtak trebalo sudjelovati i hrvatsko izaslanstvo, na čelu s premijerom Ivom Sanaderom, no u utorak je iz vladina Ureda za odnose s javnošću izviješteno da se odlazak u Varšavu otkazuje, zbog saborske rasprave o haškim optužnicama najavljene za 28. travnja.

Dolazak na summit, koji se na temu "Europa - proširenje i dalje od njega" održava u organizaciji Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) i pod pokroviteljstvom poljskog predsjednika Aleksandera Kwasniewskog , po riječima organizatora, potvrdilo je oko 800 sudionika.

Oni će na 40-ak interaktivnih i plenarnih sjednica, te na nizu radionica i rasprava razmotriti teme vezane uz strukturalne reforme EU, političke implikacije Europe "dviju brzina", reformu zajedničke agrarne politike, raspored idućeg kruga pregovora o članstvu, učinke proširene EU na poslovanje, privlačenje investicija i druge.

Na dnevnom redu naći će se i pitanja vezana uz tržište rada, Europu u geopolitičkom kontekstu, transatlantske odnose, bankarske i financijske usluge, potrošačka tržišta srednje Europe, naftnu industriju u novoj Europi i razvoj infrastrukture.

Premijer Sanader trebao je sudjelovati u interaktivnoj Svjetskoj debati BBC-a na temu Nova Europa, gospodarski rast, migracije, te održati bilateralne sastanke s poljskim premijerom Leszekom Millerom, predsjednikom Švicarske konfederacije Josefom Deissom, te izvršnim direktorom Svjetskog ekonomskog foruma Clausom Schwabom.

Uz njega su na skupu trebali sudjelovati ministar gospodarstva Branko Vukelić i šef diplomacije Miomir Žužul.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Poljski predsjednik Kwasniewski izrazio je očekivanje da će summit u Varšavi biti značajna etapa na putu daljeg ujedinjavanja i integriranja europskog kontineta u okviru EU, čija nova struktura, sastavljena od 25 komponenti, "mora učinkovito djelovati kako bi opravdala nade koje su u nju uložene, nade vlada, društava i svakoga od nas".

Istaknuo je da će skup omogućiti vrijedne osobne kontakate među najvažnijim Europljanima unutar EU i izvan nje, koji će raspraviti neka od najbitnijih pitanja.

"Uvjeren sam da će konferencija, čiji je domaćin Poljska, pokazati da se nikakva nova zavjesa neće pojaviti na našem kontinentu - čak ni baršunasta", kazao je Kwasniewski.

Povjernik EU za proširenje Guenter Werheugen naglasio je, uoči skupa, da proširenje EU neće u cijelosti riješiti probleme mira i stabilnosti na europskom kontinentu, te da Unija i izvan svojih granica treba gospodarski rast, prosperitet i demokraciju kako na istoku Europe tako i na Mediteranu.

Europski ekonomski summit nastao je 2001. godine proširenjem nekadašnjeg ekonomskog summita zemalja srednje i istočne Europe, u interesu snažnijeg povezivanja europskog Zapada i Istoka i jedinstvenog tretiranja Europe.

Posljednji summit održan 2002. u Salzburgu pratili su mirni prosvjedi protivnika globalizacije i neoliberalizma, a takve manifestacije moguće su i u Varšavi, gdje je skup uvršten među svečanosti koje se održavaju povodom ulaska Poljske u EU 1. svibnja.

(Hina) xdh ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara