EUROPSKI IZBORI: MNOGE ZEMLJE BOJE SE SLABOG ODAZIVA I U POSLJEDNJEM TRENUTKU POZIVAJU NA IZBORE

Više zemalja Europske unije u kojima se u nedjelju održavaju izbori za Europski parlament izrazilo je bojazan da će postotak izlaska na izbore biti relativno slab, te su njihovi čelnici u posljednji trenutak pozvali građane da obave svoju dužnost, javlja agencija France presse.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder priznao je da je skeptičan glede postotka izlaska na izbore. "Nadam se naravno da će postotak biti visok, ali sam skeptičan", rekao je Schroeder koji je glasovao u Hanoveru.

Estonska izborna komisija u podne je objavila da je postotak izlaska birača do tada iznosio 13,5 posto. U zajedničkom priopćenju predsjednika, premijera i predsjednika parlamenta kaže se da je "sudjelovanje na izborima jedna od odgovornosti" te se pozivaju birači da izađu na izbore i naglašava da "budućnost Europe ovisi i o nama".

Posljednji poziv poslao je i predsjednik Portugala Jorge Sampaio, ocjenjujući da su europski izbori "jedinstvena prigoda" i "povijesni trenutak".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Poljska izborna komisija priopćila je da je do podneva glasovalo 5,83 posto građana. U toj zemlji predviđalo se da bi čak 70 posto Poljaka moglo izaći na izbore. Međutim, predsjednik Aleksandar Kwasniewski rekao je da je "realist". "Ako postotak izlaska dostigne istu razinu kao i u drugim zemljama moći ćemo reći da nismo bili lošiji od ostalih", kazao je.

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero izrazio je nadu da će Španjolska biti jedna od zemalja s najvišim postotkom izlaska na izbore. "Danas imamo sastanak s Europom i pozivan sve građane da dođu", rekao je.

Što se tiče Mađarske, postotak izlaska do 11 sati bio je 13,75 posto.

(Hina) xmaš ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara