Europski izbori u nordijskim zemljama

REZULTATI izbora za Europski parlament u nordijskim su zemljama donijeli neka iznenađenja i promjene.

U Švedskoj je treće mjesto po broju glasova osvojila Lipanjska lista, stranka službeno utemeljena prije četiri mjeseca, koja je u svom programu naglašavala da želi ograničiti ovlasti EU-a. Ta stranka je osvojila ukupno 14,4 posto glasova, pa joj pripadaju tri od ukupno 19 švedskih mjesta u Europskom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vladajući socijaldemokrati dobili su 24,8 posto glasova, što je rekordno nizak rezultat, izgubivši jedno od ranijih šest mjesta u europarlamentu.

Finci su bili brojniji u izlasku na birališta nego što je to bio slučaj 1999. godine, tako da je odziv birača na ovim izborima bio 41,1 posto. Vladajuća Stranka centra premijera Mattija Vanhanena zadržala je svoja četiri mjesta od ukupno 14 koliko ih ima Finska, za razliku od većine vladajućih stranaka u EU koje su na ovim izborima pretrpjele poraz.

Pobjednik izbora u Danskoj je Socijaldemokratska stranka bivšeg premijera Poula Nyrupa Rasmussena koja će, kako pokazuju prvi rezultati, dobiti šest od 14 danskih mjesta. U Danskoj je zabilježen i pad popularnosti euroskeptika, čije su stranke izgubile dva mjesta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara