Europski liječnici žele mirnu smrt za svoje pacijente

LIJEČNICI u Europi sve češće donose odluke o "okončanju života" kako bi ublažili patnje pacijentima na samrti, navodi se u studiji objavljenoj u britanskom tjedniku The Lancet.

Studija se temelji na više od 20.000 smrtnih slučajeva zabilježenih u šest europskih zemalja - Belgiji, Danskoj, Italiji, Nizozemskoj, Švedskoj i Švicarskoj.

Pola smrtnih slučajeva razmotrenih u studiji odnosila se na ljude stare 80 i više godina.

Dok je do trećine smrtnih slučajeva došlo iznenada ili bez upozorenja, preostale dvije trećine uključivale su takozvane liječničke "odluke o okončanju života", kao što je ukidanje tretmana kojim se produžuje život ili davanje tableta koje ublažuju bol ali mogu ubrzati smrt.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analiza smrtnih slučajeva napravljena za potrebe studije pokazala je da je u Švicarskoj više od pola, 51 posto, smrtnih slučajeva bilo rezultat takvih odluka, dok je u Italiji zabilježeno samo 23 posto. Ostale zemlje bile su po postocima bliže Švicarskoj - 38 posto u Belgiji, 41 u Danskoj, 44 u Nizozemskoj i 36 u Švedskoj.

Jedan od autora studije Luc Deliens izjavio je da su rezultati pokazali potrebu za daljnjim istraživanjem kako bi se što bolje razumio problem "njege osoba na samrti u modernoj medicini u kojoj je, kako se čini, mirna smrt široko priznata kao važan cilj, uz tradicionalnije ciljeve kao što su izlječenje bolesti i izbjegavanje prerane smrti".

Eutanazija ili samoubojstvo uz pomoć liječnika postala je legalna u Nizozemskoj u travnju 2002. nakon što se tolerirala niz godina. Nizozemska je prva zemlja koja je legalizirala tu praksu.

U 2002. zabilježeno je 1.882 slučaja eutanazije, u usporedbi s 2.054 slučaja 2001. godine i 2.123 slučaja 2000. Uglavnom je riječ o pacijentima koji su bolovali od raka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara