EUROPSKI NACIONALNI FILMSKI CENTRI ZA JEDNOGLASNO ODLUČIVANJE

Ravnatelji europskih filmskih agencija zemalja članica Europske unije (EU), okupljeni prigodom 56. filmskog festivala u Cannesu, podržali su ovih dana pravilo "jednoglasnog donošenja odluka u tom području jer je to jedini način da se očuva raznolikost nacionalnih kulturnih politika kao i njihova budućnost". L

Pozivajući se na plan revizije Ugovora o EU, predviđene za zasjedanje Europskog vijeća 20. lipnja, ravnatelji Nacionalnih filmskih centara potvrdili su "canneskom deklaracijom" da "kultura ne smije pokleknuti pred trgovinom".

"U trenutku kad naše države govore, i na međunarodnom i na europskom planu, o važnosti kulturne raznolikosti i potiču razvoj suradnje u korist audiovizualnih potignuća, nedopustivo je izgubiti kontrolu", navodi se u deklaraciji.

"U potpunosti podržavamo pravilo jednoglasnog donošenja odluka o čemu su 15. svibnja u Cannesu govorili Viviane Reding, povjerenica Europske komisije za obrazovanje i kulturu, i europski ministri kulture", dodaju potpisnici deklaracije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom deklaracijom europske nacionalone filmske agencije upućuju apel vladama i Konvenciji da se "sačuvaju odredbe oko načina donošenja odluka za područje vanjske trgovinske politike vezane uz kulturu i audiovizualne medije, pod prijetnjom ukidanja sustava pružanja podrške filmu u audiovizualnim medijima, bitnim instrumentima kulturne raznolikosti".

Ravnatelji nacionalnih filmskih agencija ponovno će se sastati 1. rujna na Mostri u Veneciji.

(Hina) dš bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara