Europski parlament izglasao preporuke za Hrvatsku

EUROPSKI parlament izglasao je u četvrtak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu preporuke Europskom vijeću o hrvatskoj molbi za članstvo, u kojima se ističe da je Hrvatska spremna odgovoriti na izazove koji joj predstoje na putu prema Europskoj uniji.

"Molba za članstvo u Europskoj uniji za Hrvatsku predstavlja izazov na koji je ona spremna odgovoriti", a "pozitivan odgovor na tu molbu imao bi veliko značenje za ostale zemlje jugoistočne Europe", kaže se u preporukama Europskom vijeću, koje donosi konačnu odluku o kandidatskom statusu i početku pregovora.

Preporuke, o kojima se u srijedu raspravljalo, usvojene su većinom glasova. Zastupnici su glasovali dizanjem ruku, a nitko od zastupnika nije glasovao protiv.

Taj dokument Europskog parlamenta nastao je na temelju izviješća socijalističkog zastupnika iz Grčke Alexandrosa Baltasa. Nakon što su prihvaćene na Vanjskopolitičkom odboru, na plenarnoj sjednici preporuke su izglasane u istom obliku, sa samo jednim usmenim amandmanom, koji govori o potrebi multilateralnog pristupa u rješavanju pitanja ribolovno-ekološke zone u Jadranu.

Preporuke Europskog parlamenta, iako nemaju obvezujući karakter, u obzir uzima i Europska komisija pri izradi avisa.

U tom se dokumentu ističe potreba da Hrvatska nastavi ohrabrivati proces povratka izbjeglica, poboljša suradnju s Haškim sudom, razvija dijalog sa susjednim zemljama te da treba biti spremna na kompromis u pogledu ekološko-ribolovne zone.

U dokumentu se takoder ističu sloboda i neovisnost medija i traži od hrvatskih vlasti da donesu zakonske odredbe o Hrvatskoj radio-televiziji, koje bi otklonile mogućnost političkog upletanja u njezin rad i kako bi ona bila u potpunosti usklađena s europskim standardima. Traži se takoder reforma pravosuđa, nastavak borbe protiv korupcije i nastavak gospodarskih i strukturalnih reformi.

Europski parlament ustvrđuje da je Hrvatska proteklih godina pokrenula ekonomske i političke reforme s ciljem demokratizacije zemlje i modernizacije njezina gospodarstva.

Rezultati koje je Hrvatska postigla na gospodarskom planu nude osnovu za optimizam, a znatan napredak postignut je u usklađivanju hrvatskog zakonodavstva s europskim, naglašava se u dokumentu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara