Europski parlament pozvao Hrvatsku da do 2009. godine ispuni uvjete za članstvo

EUROPSKI PARLAMENT je na današnjoj plenarnoj sjednici odobrio izvješće kojim se preporuča da se do 2009. godine dovrše pregovori o pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji, odnosno započne formalni proces njenog primanja u članstvo.

Tekst rezolucije također poziva hrvatsku vladu da ubrza reforme kako bi se proces mogao dovršiti prije tog datuma. U njemu se također spominje nužnost potpune suradnje s Haškim tribunalom, te osuđuje praksa hrvatske vlade da se financira obrana haških optuženika. Od hrvatske vlade i politočara se također traže napori kako bi se "popravila percepcija" Haškog tribunala u hrvatskoj javnosti.

Dužnosnici Europske komisije su, pak, "International Herald Tribuneu" rekli kako su najvažniji koraci koje Hrvatska mora učiniti reforma pravosuđa i ekonomije, borba protiv korupcije i rješavanje graničnih sporova sa Slovenijom.

U tome je izričit bio Guenther Gloser, zamjenik ministra vanjskih poslova Njemačke, koji je rekao da se na tom planu planu učinilo mnogo, ali i da se "mora učiniti daleko više" ukoliko Hrvatska uistinu ima namjeru dovršiti pregovore do danas izglasanog roka.

Vladimir Spidla iz Europske komisije je rekao kako se "pregovori moraju ubrzati u odnosu na današnji tempo" te dodao kako sudski procesi u Hrvatskoj "predugo traju" te da se treba više učiniti po pitanju neovisnosti sudaca.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara