Europski parlament raspravljao o hrvatskoj aplikaciji

EUROPSKI parlament raspravljao je u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu o preporukama Europskom vijeću o hrvatskoj molbi za članstvo u Europskoj uniji, a glasovanje će se obaviti u četvrtak.

Temelj za raspravu bio je prijedlog preporuka koji je Vanjskopolitički odbor EP-a usvojio 17. ožujka u Bruxellesu. Prijedlog preporuka rađen je na temelju izviješća socijalističkog zastupnika iz Grčke Alexandrosa Baltasa.

Baltas je u srijedu zastupnicima EP-a predstavio prijedlog Vanjskopolitičkog odbora.

U polusatnoj raspravi je sudjelovao povjerenik Europske komisije za razvoj i humanitarnu pomoć Poul Nielson te predstavnici važnijih zastupničkih klubova, koji su izrazili podršku hrvatskom približavanju EU-u.

Povjerenik Nielson je rekao da u ovom trenutku EK ne može komentirati pojedinosti Baltasova izviješća, ali da prati ispunjavanje svih kriterija, poglavito političkih te da će u narednim tjednima objaviti avis (mišljenje) o hrvatskoj sposobnosti za status kandidata i otpočinjanje pregovora o punopravnom članstvu.

Preporuke Europskog parlamenta, iako nemaju obvezujući karakter, u obzir uzima i Europska komisija pri izradi avisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zastupnica iz redova Europske pučke stranke (EPP) i šefica Izaslanstva EP-a za odnose s jugoistočnom Europom Doris Pack rekla je da je Hrvatska napravila veliki napredak, koji je vidljiv na svakom koraku. Ponovno je istaknula da Hrvatska ne može biti talac neriješenog slučaja odbjeglog generala Ante Gotovine. Što se tiče proglašenja ekološko-ribolovnog pojasa u Jadranu, Pack je ocijenila da je to bio "nepotreban potez".

Michel Ebner iz EPP-a je rekao da je hrvatski premijer Ivo Sanader puno učinio za nacionalne manjine, kao i na stvaranju pozitivnog ozračja za suživot. Zauzeo se za da Komisija što prije objavi avis.

U raspravi su još sudjelovali i socijalist Johannes Swoboda i liberali Paavo Varyrynen i Demetrio Volcic.

U prijedlogu preporuka Vanjskopolitičkog odbora ističe se da "molba za članstvo u Europskoj uniji za Hrvatsku predstavlja izazov na koji je ona spremna odgovoriti", te da bi "pozitivan odgovor na tu molbu imao veliko značenje za ostale zemlje jugoistočne Europe".

U tom se dokumentu ističe potreba da Hrvatska nastavi ohrabrivati proces povratka izbjeglica, poboljša suradnju s Haškim sudom, razvija dijalog sa susjednim zemljama te da treba biti spremna na kompromis u pogledu ekološko-ribolovne zone.

U dokumentu se također ističu sloboda i neovisnost medija i traži od hrvatskih vlasti da donesu zakonske odredbe o Hrvatskoj radio-televiziji, koje bi otklonile mogućnost političkog upletanja u njezin rad i kako bi ona bila u potpunosti usklađena s europskim standardima. Traži se također reforma pravosuđa, nastavak borbe protiv korupcije i nastavak gospodarskih i strukturalnih reformi.

Vanjskopolitički odbor je istaknuo da je Hrvatska proteklih godina pokrenula ekonomske i političke reforme s ciljem demokratizacije zemlje i modernizacije njezina gospodarstva. Rezultati koje je Hrvatska postigla na gospodarskom planu nude osnovu za optimizam, a znatan napredak postignut je u usklađivanju hrvatskog zakonodavstva s europskim.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara