Europski parlament u četvrtak glasuje o novoj komisiji

Europski parlament u četvrtak glasuje o novoj komisiji
NOVA Europska komisija trebala bi u četvrtak u Strasbourgu dobiti potporu Europskog parlamenta čime će se okončati dosad nezabilježena kriza nakon što je prije tri tjedna imenovani predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso bio prisiljen promijeniti sastav svoje ekipe.

Uoči glasovanja u četvrtak, nasljednik Romana Prodija će u srijedu u Strasbourgu predstaviti svoju obnovljenu ekipu i program za petogodišnji mandat. Zasad je jedina nepoznanica koliku će podršku europskih zastupnika dobiti novi saziv Komisije.

Barrosova ekipa će sigurno dobiti glasove zastupnika iz Europske pučke stranke, najbrojnije političke skupine u Parlamentu s 268 zastupnika. Očekuje se također da će velika većina od 200 socijalističkih te 88 zastupnika iz redova demokratskih i liberalnih stranaka dići ruku za novu Europsku komisiju. Ukupan broj glasova za novu Komisiju mogao bi se popeti na 413, znatno više od 251 koliko je dobio sam Barroso u srpnju kada je Parlament prihvatio njegovo imenovanje.

Nova Komisija trebala bi preuzeti dužnost 22. studenoga, ako u Parlamentu ne bude iznenađenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Vjerujem da će Unija izići ojačana iz ove krize", izjavio je Jan Peter Balkenende, nizozemski premijer i predsjedatelj Europskog vijeća.

Kako bi izbjegao očekivani neuspjeh, Barroso je 27. listopada zatražio od Parlamenta odgodu glasovanja o svojoj ekipi, u kojoj je bilo nekoliko kandidata neprihvatljivih zastupnicima, u prvom redu Talijan Rocco Buttiglione.

Kriza je riješena 4. studenoga kada je Barroso objavio novi sastav Europske komisije, s vrlo ograničenim promjenama u odnosu na prvotni prijedlog. Umjesto osporavanog Rocca Buttiglionea, imenovan je Franco Frattini, dosadašnji talijanski ministar vanjskih poslova. Latvijska vlada je sama smijenila svoju kandidatkinju i Barrosu predložila Andrisa Piebalgsa, a Mađar Laszlo Kovacs premješten je iz resora energetike na oporezivanje i carinsku uniju.

"U četvrtak možemo imati Komisiju koja će dobiti veću potporu nego što bi ga dobio prvotni prijedlog sastava Komisije", rekao je predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrell. "Ako se to dogodi, Europa će biti na dobitku. Imat ćemo vjerodostojan Parlament i ojačanu Komisiju", dodao je.

Jedino 42 zastupnika iz redova Zelenih i 41 zastupnik ekstremne ljevice još uvijek osporavaju obnovljeni sastav Komisije, posebice zbog zadržavanja Nizozemke Neelie Kroes na mjestu povjerenice za tržišno natjecanje, kojoj spočitavaju da bi mogla biti u sukobu interesa, budući da je bila članicom poslovodnih odbora brojnih europskih tvrtki.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara