Europski parlament usvojio smjernice za summit u Solunu

EUROPSKI parlament usvojio je u četvrtak, na svom redovitom zasjedanju u Strasbourgu, koje se održava od 2. do 5. lipnja, zajedničko stajalište o širenju Europske unije (EU) koje će biti upućeno na summit EUa u Solunu, doznaje se iz misije RH pri Europskoj uniji u Bruxellesu.

Prema diplomatskim izvorima, dvije su strateške poruke tog dokumenta, kojim Europski parlament želi dati svoj doprinos solunskom summitu, na kojem će, predviđa se, sudjelovati i predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox.

Prva je poruka upućena summitu u Solunu da nastavi jačati Proces stabilizacije i pridruživanja i mehanizme koji će olakšati pristupanje svake od zemalja kada ona ispuni za to potrebne uvjete, dok druga ističe niz konkretnih mogućnosti međuparlamentarne suradnje i njezina doprinosa tom procesu.

U samom dokumentu, kako se doznaje, ističe se važnost jačanja Procesa stabilizacije i pridruživanja i perspektiva zemalja za pristup kroz borbu protiv organiziranog kriminala te uloga civilnog društva u toj zadaći.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proces stabilizacije i pridruživanja tretira se kao proces koji priprema zemlje za pristupanje EU-u i dokument naglašava da je integracija u EU moguća samo kada se ispune svi politički i gospodarski uvjeti, posebno uvjeti vezani uz jačanje regionalne i prekogranične suradnje.

Također se ističe važnost individualnog pristupa i potreba izrade preciznih godišnjih planova za svaku zemlju na njezinu putu približavanja.

Dokument pozdravlja hrvatsku aplikaciju za članstvo u Uniji i ističe da je to važan korak naprijed i potvrda učinkovitosti Procesa stabilizacije i pridruživanja. Izražava se nada da će Hrvatska poduzeti konkretne korake da ispuni kopenhaške kriterije i nastaviti suradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine (ICTY) u Den Haagu.

U dokumentu se također pozivaju parlamenti zemalja članica EU da ratificiraju Sporazume o stabilizaciji i pridruživanju gdje to još nije učinjeno.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara