Europski parlament za zatvaranje ustava prije 1.svibnja 2004.

EUROPSKI parlament iznio je u četvrtak želju da 25 zemalja članica proširene EU završi pregovore o budućem europskom ustavu prije 1. svibnja 2004. godine kada će se Unija proširiti na deset novih članica.

U rezoluciji, koja je usvojena s 344 glasova za i 115 protiv te 23 suzdržana, zastupnici su pozvali Irsku, koja će početi predsjedati EU-om 1. siječnja da "odredi datum prije 1. svibnja 2004. godine za sastanak međuvladine konferencije na razini šefova država i vlada prije nego se počne raspravljati o spornim pitanjima".

Međuvladina konferencija trebala bi se sastati već u siječnju ili veljači na razini ministara vanjskih poslova kako bi napredovala prema finalizaciji ustava, dodaje se u tekstu rezolucije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnici drže da ustav treba biti potpisan dovoljno rano kako bi se građani mogli uključiti u političku raspravu prilikom izbora za novi Europski parlament u lipnju iduće godine.

Irski premijer Bertie Ahern izjavio je prije nekoliko dana da Irska neće pokrenuti pregovore o ustavu prije ožujka 2004. godine, ali je izrazio nadu da će sporazum biti postignut prije kraja njegova predsjedanja Unijom 30. lipnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara