Europski parlament: započeti pregovore s Turskom

Europski parlament je u srijedu u Strasbourgu podupro početak pristupnih pregovora s Turskom nastavi li ta zemlja s reformama te bude li i dalje ispunjavala političke kriterije, posebno na području zaštite ljudskih prava.

Europska unija treba "bez odlaganja" započeti pregovore s Turskom, kaže se u rezoluciji koju je tajnim glasovanjem prihvatio Europski parlament.

Za nju je glasovalo 407 zastupnika, 262 je glasovalo protiv a 29 je bilo suzdržano.

Dva dana prije konačne odluke Europskog vijeća, zastupnici Parlamenta usvojili su rezoluciju u kojoj se kaže da je Turska napravila značajan napredak u poštivanju političkih kriterija, što joj je dovoljno za početak pregovora s EU, objavljeno je na web stranici EP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ipak, Parlament je ustanovio da problemi i dalje postoje, kao što su prava manjina, vjerske slobode, prava sindikata, prava žena, uloga vojske, pitanje priznavanja Cipra i odnosi s Armenijom.

Parlament naglašava da će u slučaju ozbiljnog kršenja političkih kriterija pregovori biti prekinuti, a sam početak pregovora Bruxellesa i Ankare ne jamči Turskoj i buduće članstvo.

Predsjednici država i vlada EU u četvrtak i petak na summitu trebaju donijeti odluku o započinjanju pregovora s Turskom.

(Hina) xmaš ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara