Europski povjerenik za proširenje preuzeo dužnost

NOVI europski povjerenik za proširenje Olli Rehn koji će se baviti zemljama zapadnog Balkana Albanijom, BiH, Hrvatskom, Makedonijom, Srbijom i Crnom Gorom te Kosovom, u ponedjeljak je preuzeo dužnost, priopćila je Delegacija EK u Zagrebu. L

Kako se navodi u priopćenju, preuzimajući dužnost, Rehn je rekao da je "uz Proces stabilizacije i pridruživanja, zemljama zapadnog Balkana dana jasna europska perspektiva".

"Mnogi specifični izazovi za zapadni Balkan moraju biti riješeni u kontekstu Procesa stabilizacije i pridruživanja. Napredak prema priključenju EU-u ovisit će o tome kako će te zemlje ispunjavati svoje obveze. Svaka će zemlja ići vlastitim ritmom i napredovat će prema vlastitim zaslugama", rekao je Rehn.

Solunska agenda, koju je podržalo Europsko vijeće u lipnju 2003. godine, ističe kako zapadni Balkan i potpora pripremi zemalja te regije za buduće pristupanje europskim strukturama te njihovo konačno članstvo u EU imaju visoki prioritet za Uniju, dodaje se u priopćenju.

Provedbi Solunske agende, ističe se u priopćenju Komisije, predani su i EU i zemlje zapadnog Balkana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Europsko partnerstvo sa zemljama zapadnog Balkana, koje je nedavno usvojeno, iznosi raspored reformi za zemlje regije i vodič s mjerama koje moraju poduzeti, kaže se u priopćenju koje naglašava da se "politika EU-a prema regiji ne mijenja".

Proces stabilizacije i pridruživanju je i dalje opći okvir djelovanja EU-a na zapadnom Balkanu sve do njihova priključenja EU-u, kaže se u priopćenju.

Regionalna dimenzija i dalje predstavlja bitni element procesa Stabilizacije i pridruživanja.

Prema priopćenju Delegacije EK u Zagrebu, sposobnost i spremnost s kojom će svaka zemlja zapadnog Balkana ispuniti svoje obveze i konstruktivno se uključiti u regionalnu suradnju je ključni indikator njihove volje da se suoče s europskim obvezama i eventualno se priključe europskoj obitelji.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara