EUROPSKI SINDIKATI POTVRDILI POTPORU USTAVU

Izvršni odbor Europske konfederacije sindikata (CES) potvrdio je svoju potporu europskom ustavu, unatoč oprečnom mišljenju francuskog sindikata Force Ouvriere, doznaje se u četvrtak od više izvora.

Izvršni odbor je u srijedu potvrdio rezoluciju koja je sklona ustavu koju je čelništvo CES-a prihvatilo još u srpnju. Rezolucija nije prihvaćena "jednoglasno, već velikom većinom", kako navodi John Monks, glavni tajnik Konfederacije.

Dok se francuski Force Ouvriere usprotivio prihvaćenoj rezoluciji, neke su organizacije bile suzdržane, među kojima i francuski sindikati CGT i CFTC.

Stajalište britanskih sindikata bilo je neodređeno, između glasovanja "za" i suzdržanosti. "Nismo glasovali ni za ni protiv ustava", piše u izjavi čelništva britanskih sindikata koji ipak ističu da je prihvaćena rezolucija bila "politika prilagođena" CES-u.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko se ustavni ugovor ne ratificira "u Europi će najvjerojatnije zavladati kaos, i to na više godina", tvrdi Monks. Tijekom te krize, "snage liberalizacije" ili "tržišna vlast" i dalje će djelovati, jer "ne ovise o ustavu", dodao je.

Monks je podsjetio i na novi članak ustava koji ovlašćuje EU da donosi zakone o javnim službama koji je "priznanje da jedinstveno tržište ne mora nužno svime ravnati".

(Hina) xvrad ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara