EUROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA KRITIZIRA TURSKU ZBOG OCALANA

Europski sud za ljudska prava osudio je u srijedu Tursku zbog "nehumanog postupanja" i "nepravednog suđenja" kurdskom vođi Abdullahu Ocalanu, koji je 1999. osuđen na smrt zbog "izdaje i separatizma". L

Sud je ocijenio da Ocalan nije imao pravedno suđenje jer mu "nije sudio neovisan i nepristran sud" budući da je u sudskom vijeću koje mu je sudilo bio jedan vojni sudac.

"Nazočnost vojnog suca optuženika je navela da posumnja u neovosnost i nepristranost suda", priopćio je Sud.

Sud upozorava također i na kršenje Članka 3. Europske konvencije o ljudskim pravima "zbog izricanja smrtne kazne nakon nepravednog suđenja".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud ističe da u "Turskoj više ne postoji prijetnja izvršenja smrtne kazne" te da se "više ne može tvrditi da postoje ozbiljni razlozi da se vjeruje da optuženiku prijeti pogubljenje".

Abdullah Ocalan obratio se Sudu za ljudska prava optužujući tursku vladu za niz povreda njegovih prava tijekom uhićenja u Nairobiju u veljači 1999., tijekom prebacivanja u Tursku, pritvora u izolaciji i maltretiranja, kao i na nepravednost suđenja (u čijoj je prvoj fazi sudjelovao jedan vojni sudac) i same smrtne kazne.

Smrtna kazna, koja mu je izrečena u lipnju 1999. zbog "izdaje i separatizma", ublažena je 3. listopada prošle godine u doživotni zatvor. Turska je, naime, u sklopu približavanja europskim standardima ukinula smrtnu kaznu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara