Europski sud ženi odbio pravo da bude majkom vlastitog djeteta

EUROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA je jučerašnjom presudom 35-godišnjoj Natalie Evans odbio zahtjev temeljem kojeg je nastojala izboriti umjetnu oplodnju, odnosno postati majkom vlastitog djeteta.

Evans je, prije nekoliko godina, oboljela od raka te joj je rečeno da će joj biti odstranjeni jajnici. Zbog toga je, u dogovoru s njenim tadašnjim partnerom Howard Johnstonom, odlučila  zamrznuti embrije nastali od jajne stanice koju je oplodio njen tadašnji partner te ih u pogodnom trenutku iskoristiti za postupak umjetne oplodnje.

Međutim, prije nego što je pokrenut postupak umjetne oplodnje, Johnston je s njom prekinuo vezu i, što je u cijelom slučaju najvažnije, povukao svoj pristanak za umjetnu oplodnju.

Prema britanskim zakonima, pristanak oba roditelja je potreban prije nego što se pokrene postupak. Evans je tada umjetnu oplodnju nastojala ostvariti putem suda, a cijeli je slučaj zbog velike razine emocija izazvao veliki publicitet i podijelio britansku javnost.

Slučaj je trajao šest godina, a Evans je ohrabrenje za nastavak imala u presudi Europskog suda za ljudska prava donesenoj u slučaju Diane Blood, žene koja se uspjela izboriti za pravo na umjetnu oplodnju spermom svog preminulog supruga.

Sud je u svom obrazloženju priznao "moralnu i etičku delikatnost" slučaja, ali se vodio načelima, kao i činjenicom da su se i Evans i Johnson pismeno obvezali da će embrij poslužiti za umjetnu oplodnju jedino uz njihov zajednički pristanak. Sud je ustanovio da prava Natalie Evans nisu iznad prava Howarda Johnstona.

Johnston je inzistirao da do umjetne oplodnje ne dođe "jer ne želi biti roditelj protiv svoje volje". Presudu je pozdravio kao "pobjedu zdravog razuma", a slično je učinilo i Britansko liječničko društvo.

"Njena borba je završena", prokomentirala je Muiris Lyons, odvjetnica Natalie Evans, i dodala da će "njen gubitak trajati do kraja života".

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara