europski tjedan borbe protiv boli: svaki peti čovjek podnosi kroničnu bol

U svijetu svaki peti čovjek podnosi kroničnu bol srednjeg do jakog intenziteta, a svakog trećeg čovjeka bol ograničava u svakodnevnom životu, rečeno je na konferenciji za novinare Hrvatskog društva za liječenje boli u povodu Svjetskog dana borbe protiv boli 11. listopada te Europskog tjedna protiv boli koji se obilježava ovoga tjedna.

Glavni cilj jest osvijestiti javnost da je liječenje boli temeljno ljudskog pravo te educirati liječnika o problematici koju kronična bol predstavlja za pacijente, njihove obitelji i društvo, istaknula je predsjednica Društva prof. Marijana Persoli Gudelj.

Od kronične boli najviše pate oboljeli od malignih i degenerativnih bolesti.

U Hrvatskoj tako bol osjeća 56 posto onkoloških bolesnika kod kojih u više od 60 posto slučajeva bol nije odgovarajuće liječena, istaknula je dr. Renata Dobrila Dintinjana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njezinim riječima, bolesnicima se danas još uvijek ne vjeruje kada kažu da trpe bol, a poznato je da je bol stanje stalnog stresa koje za posljedicu ima slabljenje imunološkog sustava zbog kojega se usporava oporavak bolesnika i opada kvaliteta njegova života.

Prof. Višnja Majerić Kogler kaže kako su opioidni analgetici dokazano učinkoviti u liječenju kronične umjerene do teške boli, no Hrvatska je po njihovoj potrošnji ispod svjetskog i europskog prosjeka.

(Hina) xmt yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara