Europski trio predlaže Bushu novu transaltantsku suradnju

Europski trio predlaže Bushu novu transaltantsku suradnju
SJEDINJENIM Državama prijatelji su potrebniji nego li prije napada 11. rujna i bez obzira na trenutačna razmimoilaženja, Europljani su potencijalno najbolji saveznici SAD-u, poručuju trojica europskih političara u pismu predsjedniku Georgeu W. Bushu.

Pismom, koje su ovih dana prenijeli europski dnevnici, bivši talijanski premijer Giuiliano Amato, zastupnik u britanskom Domu lordova Ralf Dahrendorf i bivši francuski predsjednik Valery Giscard dEstaing pozivaju Busha na jačanje oslabljenih veza Europe i SAD-a kako bi se zajednički suprotstavili svjetskim izazovima.

"Europljani su i dalje vaši najbolji potencijalni partneri. (...)", pišu trojica političkih veterana te zaključuju "još uvijek dijelimo civilizacijske veze i interese u svijetu koji će biti djelotvornije zaštićeni ako to činimo zajedno".

Iskustvo je pokazalo da SAD za očuvanje temeljnih američkih interesa treba saveznike i djelotvorne svjetske institucije. Europu su "gorke lekcije u protekle dvije godine jasno poučile" da "bude li podijeljena, neće imati znatnijeg međunarodnog utjecaja".

Trojica potpisnika navode pet točaka zajedničke suradnje. Prva je poziv Americi na višestran, djelotvoran rad u današnjem svijetu u kojem jačaju sile kao Kina i Indija, a moguće i Rusija.

Čvrsto povezana Europa u američkom je interesu, ističu političari kao drugu točku i pozivaju SAD da potakne Europljane da "misle globalno" i usvoje zajedničke strategije. Tako je u odnosu na Kinu neophodno imati zajedničke smjernice za prodaju oružja - ili potencijalno opasne - robe Kini.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treća točka na kojoj zajedno moraju raditi jest Bliski istok, bilo njegovo uže područje ili šira regija. Europljanima se u zamjenu za veći angažman u Iraku (financijski i vojni) Amerika može odužiti stvarnim (ne samo na riječima) poticanjem stvaranja palestinske države 2006.

U vezi Irana i njegova potencijalnog razvoja nuklearnog oružja Europljani moraju naučiti pokazati i batinu, a Amerikanci služiti se i mrkvom.

Četvrta točka suradnje je gospodarstvo. Ekonomije Europe i SAD-a i dalje su međuovisne. Zato SAD treba usklađivati poreznu politiku a Europa ubrzati reforme za povećanje rasta.

Peta točka pisma odnosi se na potrebu stvaranja novog strateškog foruma jer "Zapadni saveznici moraju zajednički donositi odluke".

A to znači "stvarne konzultacije - ne samo povući crtu i očekivati da vas slijedimo", pišu Europljani i predlažu stvaranje kontaktne skupine, koja bi bila funkcionalni froum EU i SAD-a.

"Vjerujemo da tradicionalni atlantizam pripada prošlosti, duboko smo uvjereni da novi transatlantski sporazum mora biti dio naše budućnosti", zaključuju potpisnici i još potcrtavaju da Amerikanci moraju europsku integraciju promatrati kao akciju u njihovu najboljem interesu a Europljani ne smiju definirati svoje jedinstvo kao opreku Sjedinjenim Državama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara