Europski ustav glavna tema Bertelsmann foruma

PITANJE europskog ustava, oko čega se prošlog mjeseca čelnici EU-a nisu uspjeli dogovoriti, bilo je glavna tema dvodnevne međunarodne konferencije, koja je u petak otvorena u Berlinu u organizaciji njemačke zaklade Bertelsmann.

Na konferenciji se okupilo šezdesetak sudionika iz tridesetak zemalja. Pozivu organizatora odazvali su se brojni uglednici, među njima, irski premijer Bertie Ahern, njemački ministri vanjskih poslova i obrane Joschka Fischer i Peter Struck, premijeri Rumunjske i Turske Adrian Nastase i Recep Tayyip Erdogan, povjerenik Europske komisije za proširenje Guenter Verheugen, predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet, bivši američki držani tajnik Henry Kissinger. Na konferenciji sudjeluje i hrvatsko izaslanstvo predvođeno premijerom Ivom Sanaderom.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder također je trebao sudjelovati, ali je zbog bolesti morao otkazati sve aktivnosti.

Irski premijer Bertie Ahern, koji u ovom polugodištu predsjedava Europskim vijećem, na početku konferencije ukazao je na potrebu što bržeg donošenja ustava, obećavši da će učiniti sve kako bi se postigao konsenzus oko ustava.

On je najavio da će o ustavu obaviti konzultacije s čelnicima ostalih zemalja članica EU-a.

"Budu li postojali dobri razlozi za vjerovanje da se sporazum može postići u prvoj polovici ove godine, učinit ću sve da se to postigne", rekao je Ahern.

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer istaknuo je da glavni razlog neuspjeha pregovora o europskom ustavu leži u činjenici da su pojedine zemlje stavile vlastite interese ispred zajedničkih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ali, mi smo u Europskoj uniji svi ovisni jedni o drugima i bit ćemo još ovisniji, a nacionalni interesi najbolje će se moći ostvariti na europskoj razini", rekao je Fischer.

Fischer je upozorio na potrebu da se ustav što prije usuglasi, jer će u suprotnom doći do stvaranja Europe, koja će se kretati u više brzina.

Premijer Sanader je rekao da je i Hrvatska, premda još nema status kandidata, zainteresirana da se dođe do konsenzusa oko ustava. On je naglasio da se u Europi, nakon pedesetgodišnjih hladnoratovskih podjela, ne smiju dopustiti nove podjele i stvarati zemlje prve i druge kategorije.

Hrvatski premijer je rekao da deset zemalja koje će se na proljeće uključiti u EU te one koje će se kasnije uključiti, među njima i Hrvatska, neće biti samo financijski teret za EU, nego će sa sobom donijeti novo bogatstvo i novu kulturu.

Premijer Sanader je svoj boravak na konferenciji iskoristio za nekoliko bilateralnih susreta kako bi od svojih sugovornika zatražio da podupru europske ambicije Hrvatske.

Sanader se sastao s predsjednicom njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angelom Merkel, te premijerima Turske, Rumunjske i Irske Tayyipom Erdoganom, Adrianom Nastaseom i Bertiem Ahernom.

Premijer Ahern je izjavio da će Irska tijekom svoga predsjedanja nastojati pomoći Hrvatskoj da dobije povoljeno mišljenje Europske komisije i status kandidata za članstvo.

Konferencija se nastavlja u subotu, a premijer Sanader ima dogovorene sastanke sa slovenskim predsjednikom Janezom Drnovšekom i crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara