EUROPSKI USTAV: JUNCKER TRAŽI RATIFIKACIJU "U SKUPINAMA"

Luksemburški premijer JeanClaude Juncker založio se u utorak u Bruxellesu za brzu i skupnu ratifikaciju europskog ustava koji su prije deset dana prihvatili šefovi država i vlada Europske unije.

"Mislim da nije poželjno da se postupak ratifikacije, uključujući i provedbu referenduma, protegne na godinu ili godinu i pol dana", izjavio je Juncker za tisak.

"Htio bih da se o tome očitujemo u skupinama", dodao je nakon europskog summita na kojemu je portugalski premijer Jose Manuel Durao Barroso imenovan za budućeg predsjednika Europske komisije.

"Večeras sam upozorio kolege na potrebu da se dogovorimo o kalendaru provedbe referenduma u različitim zemljama EU-a", dodao je Juncker.

Prvi europski ustav službeno bi trebali potpisati predsjednici država i vlada u studenome u Rimu. Da bi stupio na snagu, 25 država članica mora za dvije godine ratificirati ustavni ugovor u parlamentu ili putem referenduma.

Nekoliko je država članica već odlučilo ili još razmišlja o provedbi referenduma na tu temu: Portugal, Španjolska, Irska, Danska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nizozemska, Belgija, Luksemburg i Poljska.

(Hina) xvrad ysv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara