Europski veleposlanici obećavaju jače veze EU i SAD

VELEPOSLANICI zemalja Europske unije u Washingtonu obećali su jačati veze između Europe i Sjedinjenih Država i raditi na postizanju globalne stabilnosti.

U otvorenom pismu objavljenom u srijedu navečer u Washingtonu oni su kazali da "sve zemlje članice EU imaju jake tradicionalne veze sa Sjedinjenim Državama, a da Amerika ima duboke korijene u Europi".

"Trebamo iskoristiti tu povezanost i mogućnost za izgradnju još jačih i utjecajnijih odnosa između EU i SAD-a...Europa će trebati nastaviti razvijati svoju zajedničku vanjsku i obrambenu politiku i postati, zajedno sa Sjedinjenim Državama, snaga za globalnu stabilnost i napredak u uzajamno korisnom partnerstvu", kazali su veleposlanici.

U otvorenom pismu naslovljenom "Velika unija za Europu" oni su kazali da je proširena Europska unija "novi politički poredak koji označava kraj podjela u Europi na dva neprijateljska bloka nakon Drugoga svjetskog rata".

"San o europskom ujedinjenju, koji dijele Sjedinjene Države, sada se ostvaruje, ostavljajući iza nas doba ratova, neprijateljstava i nejednakosti", stoji u pismu.

"Mi smo na putu prema Europi koja će uživati jedinstvo i utjecaj do sada neviđen u njezinoj dugoj povijesti", naglasili su veleposlanici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Europski diplomati u srijedu navečer pozvali su na bolje odnose sa Sjedinjenim Državama dok su proslavljali proširenje Europske unije u washingtonskom Ritz-Carlton hotelu.

Grčki veleposlanik George Savvaides, čija zemlja trenutno predsjeda EU-om, kazao je kako će nova Unija od 25 zemalja biti snažniji partner Sjedinjenim Državama.

Europska unija podijelila se oko pitanja rata u Iraku, Francuska i Njemačka su predvodile protivnike američkoj vojnoj akciji u Iraku, dok je većina novih članica poduprla Sjedinjene Države.

Veleposlanici su, međutim, prošle noći govorili o jedinstvu EU.

"Iskreno vjerujemo da će proširena Europska unija, jedinstvenija i učinkovitija u smislu svojih institucija i politike te usklađenija u izražavanju zajedničkog stajališta, sa strane Sjedinjenih Država biti smatrana za snažnijeg partnera i značajnijeg Sjedinjenim Državama i da će biti smatrana značajnijim sugovornikom u svjetskim poslovima", rekao je Savvaides.

Otvoreno pismo su potpisali veleposlanici starih članica EU pri Sjedinjenim Državama, iz Austrije, Belgije, Danske, Finske, Francuske, Njemačke, Grčke, Irske, Italije, Luxembourga, Nizozemske, Portugala, Španjolske, Švedske i Velike Britanije.
Pismo su potpisali i veleposlanici novih članica s Cipra, iz Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Litve, Malte, Poljske, Slovačke i Slovenije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara