Europsko vijeće za izbjeglice: Europa mora biti ujedinjena pred izazovima politike azila

Europsko vijeće za izbjeglice: Europa mora biti ujedinjena pred izazovima politike azila

Foto: FAH

PREDSTAVNICI organizacija članica Europskog vijeća za izbjeglice i prognanike (ECRE) među kojima je i hrvatski Centar za mirovne studije, izrazili su u Beču zabrinutost neuspjehom Europske unije u suočavanju s globalnom izbjegličkom krizom te su pozvali Uniju i zemlje Europe da prevladaju razlike u pristupima politici azila, priopćili su iz Inicijative za podršku izbjeglicama Dobrodošli.

Pozivamo Uniju i zemlje Europe da prevladaju razlike u pristupima politici azila te da osiguraju sigurne i legalne puteve do zaštite - preseljenja u treće zemlje, programe humanitarnog prijema, olakšano spajanje obitelji, liberalizaciju viznog režima te prekid prakse tzv. push backova, stoji u apelu organizacija članica ECRE-a iz Austrije, Češke, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije i Švicarske.

"Vlade trebaju, bez odgađanja, uspostaviti sustav koji nudi, barem na prvim točkama ulaska u EU, brzu registraciju i identifikaciju, kao i neposrednu humanitarnu pomoć. Pravilno prepoznavanje ranjivih skupina, kao i poštivanje postojećih odnosa među izbjeglicama u EU mora biti dio novog zajedničkog sustava", ističe ECRE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizacije članice ECRE-e svoje vlade pozivaju da osiguraju pravedan i transparentan pristup nacionalnim sustavima azila na moru, kopnu i u zračnim lukama.

U 2015. godini svjedočili smo postavljanjima žica, a ne humanosti, kaosu umjesto razumnim politikama i političkom egoizmu umjesto solidarnosti i suradnji, posljedica je takvih politika da je više od milijun izbjeglica moralo proći po život opasan prijelaz preko mora, koji je rezultirao s gotovo 3700 poginulih na srednjem Mediteranu i Egejskom moru,  podsjećaju organizacije članice ECRE.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara