Eurozastupnici pohvalili nizozemsko predsjedništvo

Eurozastupnici pohvalili nizozemsko predsjedništvo

Foto: FAH

NIZOZEMSKI premijer Mark Rutte i njegov tim pohvaljeni su u utorak u Europskom parlamentu od većine govornika političkih grupa za učinkovito upravljanje Vijećem EU-a u proteklih pola godine.

Među najvažnijim postignućima nizozemskog predsjedništva EU-om zastupnici su u ocjeni nozemskog predsjedanja naveli dogovor EU i Turske o migraciji, dogovor o Europskoj obalnoj i graničnoj agenciji, mjere za suzbijanje izbjegavanja poreznih obveza i paket mjera za unaprjeđenje europskih željeznica, izvijestio je Europski parlament na svojim internetskim stranicama.

Neki govornici su ipak kritizirali nizozemsko predsjedništvo za preusku usredotočenost na prednosti jedinstvenog tržišta EU-a. Samo jedinstveno tržište, ili EU kao "poslovni model", sami po sebi nisu dovoljni za uvjeriti građane u njegove prednosti, istaknuto je u raspravi.

Nekoliko euro zastupnika pozvalo je Ruttea da spriječi da EU postane žrtva izborne kampanje koja slijedi u Nizozemskoj iduće godine.

Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, zahvalio je nizozemskom predsjedništvu na suradnji i podršci. "Ovo su bile teške okolnosti za nizozemsko predsjedništvo, ali kada ste započeli s radom, bio sam siguran da će ova velika zemlja, jedna od naših osnivača, dati svoje najbolje u trenutku kada bude najpotrebnije. Govorim o vašem vjerovanju u slobodu i otvorenost, vašu povezanost s vladavinom zakona te vašoj predanosti odgovornoj slobodnoj trgovini i boljem donošenju zakona. Ovo, kao i vaš pragmatizam, nastavit će oblikovati Uniju u nadolazećim godinama. Posebno sam zahvalan nizozemskom predsjedništvu što je aktivno podržavao jedan od načela ove komisije: biti velik na velikim problemima, a skroman i stidljiv na manjim“, rekao je Juncker.

Prvi podpredsjednik Komisije Frans Timmermans, u svom je govoru zahvalio nizozemskom predsjedništvu "na dobro obavljenom poslu" i istaknuo da je pouka nizozemskog predsjedanja kako glavne institucije Unije kroz suradnju i preuzimanje svog dijela odgovornosti mogu ostvarivati uspjehe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mark Rutte, premijer Nizozemske, upozorio je  u svom govoru da EU ne smije zanemariti kritike i euroskepticizam. "Jasno je da je Brexit uzrokovao potres i još ne znamo točno kakve će biti posljedice. Nalazimo se u nepoznatim područjima i moramo biti iskreni, čak i ako nađemo savršen način za riješiti ovaj razvod, naši problemi neće jednostavno nestati. Nemaju samo britanski glasači nedoumice o europskoj suradnji. U drugim zemljama članicama također, uključujući Nizozemsku , postoje kritike i euroskepticizam. I moramo to rješavati.“

"Čvrsto vjerujem da bi za Bruxelles i ostale europske prijestolnice, najgori mogući odgovor na Brexit bilo nastavljanje kao da se ništa nije dogodilo. To bi pokazalo potpuno zanemarivanje stvarnosti u zemljama članicama. Također vjerujem da bi bilo krivo na slijepo požuriti se prema jačoj političkoj integraciji i više federalnoj Europi, jer bi to također poricalo osjećaje koji dijele mnogi ljudi u Europi kojima je EU postala ili će postati nešto udaljeno i daleko".

"Prije šest mjeseci, glavni izazov za ovo Predsjedništvo je bila migracija i izbjeglička kriza, i dok ne možemo reći da je kriza gotova, možemo reći da je više pod kontrolom nego u siječnju“, ocijenio je Nizozemac Paul Tang, iz kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu

"Moja posljednja želja je gospodine premijeru da branite Europu u Nizozemskoj i da nećete dozvoliti populistima i nacionalistima, kao što je Wilders, da od Nizozemske naprave zemlju koja ne bi dopustila Spinozu“, rekao je Guy Verhofstadt, čelnik kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu.

Philippe Lamberts, iz kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza izrazio je, međutim, razočarenje nizozemskim predsjedanjem. "Razočaran sam jer ste na početku vašeg predsjedavanja rekli da imate prioritete. Mislim da su ti prioriteti bili Nizozemska, Nizozemska i Nizozemska. Treba vremena za izgraditi podršku, naravno, ali sam stvarno zabrinut za budućnost EU ako je ovo način na koji će biti vođena", rekao je Lamberts.

Slovačka, članica EU-a od 2004., preuzela je predsjedništvo od Nizozemske čiji je mandat završio u četvrtak u ponoć.

Slovačka je u petak preuzela rotirajuće predsjedništvo EU-a za sljedećih šest mjeseci tijekom kojih se očekuju pregovori o razdruživanju s Velikom Britanijom te početak rasprave o budućnosti Europske unije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara