Evakuacija naselja pojasa Gaze ulazi u posljednju fazu

Izrael bi trebao u ponedjeljak završiti evakuaciju naselja pojasa Gaze, puno prije predviđenog datuma i iseliti će po prvi puta naselja na sjeveru Zapadne obale gdje su u nedjelju krajem dana izbili incidenti.

"Ponedjeljak će biti posljednji dan civilne evakuacije pojasa Gaze", rekao je u nedjelju navečer general Dan Harel, zapovjednik vojne regije juga Izraela.

General je precizirao da je vojska u nedjelju završila evakuaciju pet naselja: Slav, Dougit, Elei, Sinai, Katif i Atsmona i precizirao da u cijelom pojasu Gaze preostaje samo jedno naselje, Netzarim koje još treba evakuairati. Tom posljednjom evakuacijom okončat će se izraelska kolonizacija na tom području od okupacije u lipnju 1967.

Na sjeveru Zapadne obale izbila je pobuna kada su protivnici povlačenja zapalili vozilo izraelske vojske, rekao je šef stožera izraelske vojske Dan Haloutz.

Na Zapadnoj obali biti će evakuirano samo 4 naselja od više od 120, a evakuirani teritorij oko tih naselja neće biti u potpunosti pod palestinskom vlasti jer će Izrael zadržati kontrolu sigurnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više stotina izraelskih vojnika helikopterima je u nedjelju prebačeno iz pojasa Gaze prema sjeveru Zapadne obale, a palestinske službe sigurnosti će se rasporediti u ponedjeljak oko grada Jenin kako bi spriječili antiizraelske napade.

Dva od četiri naselja te regije, Ganim i Kadim, evakuirani su tijekom posljednjih tjedan dana.

Preostala dva naselja, Homesh i Sanour, gdje se utvrdilo više od 1.500 aktivista desnice koji se protive povlačenju, trebala bi biti evakuirana u srijedu i četvrtak. Posljednjih dana uhićeno je 130 aktivista koji su se pokušali infiltrirati u taj sektor, prema vojnim izvorima.

(Hina) xtm

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara