Eve Ensler na Brijunima pretpremijerno izvela novu predstavu

AMERIČKA autorica Eve Ensler, koja je svjetsku slavu stekla kultnom predstavom "Vaginini monolozi", u ponedjeljak navečer na Velikom Brijunu pretpremijerno je izvela svoje novo djelo "Dobro tijelo" (The Good Body) nastalo preispitivanjem mržnje žena prema vlastitu tijelu. 

Riječima da je sama kao mala djevojčica uvijek željela biti dobra, odnosno ispuniti sva očekivanja koja su pred nju postavljana, Ensler je započela monolog u kojem je publici prenijela kolaž nesretnih sudbina žena iz čitavog svijeta koje nezadovoljstvo vlastitim izgledom ili okrutnu tradiciju svojih zemalja plaćaju visokom cijenom nesigurnosti i mržnje prema vlastitu tijelu.

Bosonoga i odjevena u crno američka je autorica na minimalističkoj sceni, koju je činio tek okrugli kameni stol u atriju Etnografskog muzeja na Velikom Brijunu, jedan i pol sat opisivala čemu se sve žene širom svijeta podvrgavaju kako bi udovoljile zahtjevima svoje okoline s konačnom porukom predstave da vlastito tijelo takvo kakvo jeste - treba prihvatiti i voljeti.

Djelo je nastalo, kako je na početku predstave objasnila autorica, nakon što se, napunivši 40 godina, suočila s ne više tako ravnim trbuhom kojeg je opsesivno pokušala promijeniti.

Ta opsesija nagnala ju je da razgovara sa ženama od Los Angelesa, preko Brazila do Indije o tome što na svojim tijelima mrze i čemu se, zbog usađenog nagona za postizanjem savršenstva, podvrgavaju - od bolnih kirurških zahvata do okrutnih tradicionalnih obreda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjetnički direktor Kazališta Ulysses Rade Šerbedžija, kazao je prije predstave kako je ponosan što je Ensler izabrala upravo Ulysses, u čijoj je produkciji izvedeno "Dobro tijelo", da pred jednom publikom po prvi puta izvede svoje novo djelo.

Premijera predstave, koju je Ensler pretpremijerno izvela na Brijunima na engleskom jeziku, održat će se u studenome ove godine u Amsterdamu, a u New Yorku će se početi prikazivati početkom siječnja iduće godine.

Snažan i sugestivan jednoipolsatni monolog Enslerove publika je u malom prostoru atrija Etnografskog muzeja na Brijunima nagradila dugotrajnim pljeskom.

(Hina) ps so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara