EVIAN: POČEO SUMMIT G8 RADNIM RUČKOM S PREDSTAVNICIMA SIROMAŠNIH

Summit Skupine osam najrazvijenijih zemalja svijeta (G8) otvoren je u nedjelju poslije podne u Evianu zajedničkim ručkom članica G8 i desetak predstavnika siromašnih zemalja čiji je cilj uspostaviti "prošireni dijalog".

Uz šefove država i vlada G8 - Njemačke, Kanade, Francuske, SAD-a, Velike Britanije, Italije, Japana i Rusije, pozvani su i predsjednici Kine, Brazila, Meksika, Egipta, Alžira, Južnoafričke Republike, Nigerije, Senegala, kao i saudijski princ nasljednik, malezijski predsjednik i indijski premijer.

To je prvi put da je G8 na svoj summit pozvao toliko nečlanica, ali one će ipak dobiti samo nekoliko sati od trodnevnog summita. Tome će dodan biti i sat za Afriku jer će se tijekom večeri održati sastanak afričkih predstavnika NEPAD-a - Novog partnerstva za razvoj Afrike s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom. Razgovori će prije svega biti usredotočeni na pristup vodi i pomoć u razvoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Radi se inicijativi francuskog predsjendika Jacquesa Chiraca koju analitičari ocjenjuju dobrom za moral trećeg svijeta, ali od nje ne očekuju spektakularne rezultate.

G8, klub velikih sila, treba se potom u ponedjeljak baviti velikim međunarodnim pitanjima kao što su Irak, Bliski istok i terorizam.

Službene sjednice G8 počinju u ponedjeljak a završavaju se u utorak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara