Evolucijska ostavština: Genetske bolesti naslijedili smo još od praogranizama

VEĆINU organizama na planeti vjerojatno pogađaju slične genetske bolesti, otkrili su evolucijski genetičari s Max-Planckova instituta u Ploenu i zagrebačkog Instituta Ruđer Bošković.

Otkriće genetičara dr. Tomislava Domazeta Loše i dr. Dietharda Tautza objavljeno je u internetskom izdanju časopisa Molecular Biology and Evolution, a znanstvena javnost već pokazalo iznimno zanimanje za njega, što potvrđuje i osvrt na taj znanstveni rad objavljen u časopisu New Scientist, stoji u priopćenju Instituta.

Na institutu Ruđer Bošković, podsjećaju, razvijena je i metoda za rekonstrukciju evolucijske povijesti ili genomska filostratigrafija. Na taj način otkriveno je kako 60 posto gena povezanih s ljudskim bolestima, korijene vuku još od prvih tragova života na zemlji. Kad su se prije 400 milijuna godina pojavile prve ribe koštunjače, na evolucijskoj pozornici bilo se pojavilo više od 98 posto takvih gena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznenađujuće jest to kako je gotovo zanemariv broj gena specifičnih za sisavce, uključen u te bolesti. Tim otkrićem i njegovim rezultatima dogodit će se i određene praktične promjene u biomedicinskim istraživanjima, na taj način što će biti lakše izolirati gene uključene u genetske bolesti.

K.S.
Foto: wikipedia.org

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara