Faber i u Josipovićevoj Komisiji za pomilovanja

Tekst: V.Š.
Foto: Tea Čimaš (Cropix)

PREDSJEDNIK Ivo Josipović je imenovao šesteročlanu Komisiju za pomilovanja kojom će predsjedati profesor i bivši dekan osječkog Pravnog fakulteta Vladimir Ljubanović, stručnjak za kazneno-procesno pravo.

Članovi komisije su psihijatrica Dragica Kozarić Kovačić, defektologinja Ljiljana Mikšaj Todorović, aktivistica za ženska prava Neva Toelle, bivši sudac Vrhovnog suda Branko Zmajević te državni tajnik u MUP-u Vladimir Faber, koji je bio i član komisije za pomilovanje bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

70-godišnji predsjednik komisije Vladimir Ljubanović od 1976. predaje na osječkom Pravnom fakultetu. Bio je i dekan fakulteta. Član je Međunarodnog udruženja za kazneno pravo i Upravnoga odbora Hrvatskoga udruženja za kaznene znanosti i praksu.

Dragica Kozarić Kovačić radi na Odjelu za psihijatriju zagrebačke Kliničke bolnice Dubrava. Dugi niz godina radila je u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, gdje je krajem 80-ih godina prošlog stoljeća bila i zamjenik ravnatelja. Od 1995. do 1999. bila je dekanica Fakulteta za kriminalistiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović odluku o imenovanju donio 9. lipnja

Ljiljana Mikšaj Todorović profesorica je na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu na Odsjeku za kriminologiju. Predsjednica je Hrvatske udruge za kriminologiju.

Bivša koordinatorica, a danas aktivistica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Toelle već više od 20 godina u Zagrebu pomaže ženama i djeci žrtvama nasilja. Još 1988. je sudjelovala u osnivanju i volontirala na SOS telefonu za zlostavljane žene i djecu. Suosnivačica je Skloništa za žene i djecu žrtve nasilja, koje je 1992. registrirano kao Autonomna ženska kuća Zagreb.

Branko Zmajević je do listopada 2008. bio sudac Vrhovnog suda. Za tajnicu komisije za pomilovanje ponovno je imenovana Sandra Krvavica koja je na toj dužnosti od 2005.

Odluku o imenovanju komisije Josipović je donio 9. lipnja, a objavljena je u posljednjem broju Narodnih novina. Komisija treba pomoći Predsjedniku države u donošenju odluka o pomilovanju. Molbe za pomilovanje podnose se Ministarstvu pravosuđa koje Predsjedniku, to jest njegovoj komisiji, daje neobvezujuća mišljenja i prijedloge.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara