Facebook anketa o ubojstvu Obame pod istragom američke Tajne službe

Tekst: F.M.
Foto: AFP, Facebook


ANKETA na popularnom internet siteu Facebooku u kojoj se raspravlja o ubojstvu američkog predsjednika Baracka Obame podigla je prašinu, natjeravši vlasnike stranice da ju ekspresno ukinu, ali je zapala u oči i Tajnoj službi, koja je otvorila istragu oko prijetnji predsjedniku.

Na pitanje "Treba li Obamu ubiti" je od subote odgovorilo 730 ljudi. Četiri ponuđena odgovora bila su: da, ne, možda, i ako mi smanji zdravstvenu zaštitu. Iz Facebooka kažu da nisu znali za anketu sve do jučer i da ne znaju tko ju je stavio i tko je sve odgovorio na nju.

Prijetnje predsjedniku

Tajna služba, savezna institucija odgovorna za zaštitu života predsjednika i drugih visoko rangiranih članova političkog establišmenta, potvrdila je da istražuje tko je pokrenuo anketu i s kojom namjerom. Ed Donovan, glasnogovornik Tajne službe, rekao je kako rade s Facebookom oko utvrđivanja namjere pokretanja ankete.

Prijetnje životu predsjednika su kazneno djelo. Tajna služba kaže kako redovno istražuje brojne prijeteće komentare ili incidente u kojima se s vrhovnim zapovjednikom povezuju zabrinjavajuće riječi.Neukusni komentari u pravilu nisu dovoljni za kazneni progon


Također navode kako isključivo neukusni komentari nisu dovoljni da bi pokrenuli pravne poteze protiv autora. Služba će provjeriti je li osoba koja je pokrenula stranicu imala neku namjeru ostvariti prijetnju koju je navela.

Članovi Facebooka brzo su odgovorili. Pokrenuta je druga anketa, u kojoj se pita treba li uhititi osobu koja je pokrenula prvu anketu. Glasnogovornik Facebooka rekao je kako se uredništvo stranice trudi brzo reagirati u sličnim situacijama, ali ne traži odobrenje prije objave anketa i drugih podataka.

Ukoliko slučaj postane razvikan, Facebook bi se mogao naći u dilemi između poštivanja saveznih zakona i poštivanja prava na privatnost svojih korisnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara