Facebook sve više nalikuje pravoj državi

Facebook sve više nalikuje pravoj državi

Foto: Facebook

NAKON što je osnivač Facebooka Mark Zuckerberg najavio kako će svoje "virtualne kredite" ova društvena mreža proširiti i na druge sajtove, postalo je jasno da Facebook pomalo počinje poprimati obilježja prave pravcate države, i to globalne.

Naime, uslugom "Facebook krediti za Web-siteove" (FWC) ova društvena mreža ostvarila je novi prodor na tržište interneta. Iako nadležni tvrde kako je eksperiment još uvijek u povojima, Facebook već kontrolira preko 50 posto tržišta virtualne robe, čija se vrijednost procjenjuje na 2,1 milijardi dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim što ima svoj novac, može se reći kako Facebook zapravo ima i svoje stanovnike i to njih 800 milijuna. Iako najveći broj ljudi Facebook koristi na engleskom jeziku, on je dostupan u čak 70 svjetskih jezika.

Teritorij je naravno virtualan, ali to ne znači da na njemu ne funkcionira i određeni vid izvršne vlasti. Na primjer, ukoliko vam se dogodi da vas neki drugi korisnik uznemirava ili se pretvara da je netko drugi, "nadležni organi Facebooka" će reagirati, odnosno čuvati red i mir.

U vanjskopolitičkom smislu, i ova "Facebook država" ima svoje neprijatelje, poput Googlea, i kao nekadašnja carstva, uvijek teži ekspanziji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara