FADLALLAH OSUDIO PRIJETNJE IRAČKIM ŠIJITSKIM SVEĆENICIMA U NAJAFU

Visokopozicionirani šijitski svećenik u Libanonu, Sheikh Mohammed Hussein Fadlallah, osudio je u nedjelju prijetnje uglednom iračkom šijitskom imamu u Najafu, Aliju Sistaniju.

"Osuđujemo takvu agresiju kojoj je svrha poticanje sukoba između muslimana, a posebice šijitskih muslimana", rekao je Fadlallah.

Prema izvješćima iz Najafa, napadači optuženi za ubojstvo drugog vodećeg iračkog svećenika u Najafu prije nekoliko dana dali su Sistaniju rok od 48 sati da napusti taj sveti grad.

Skupina je ultimatum dala i Sheikhu Ishaku Fayyadu, šijitskom učenjaku rođenom u Afganistanu čije je sjedište također u šijitskom svetom gradu Najafu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vjeruje se da su među napadačima sljedbenici Muqtada al-Sadra, 22-ogodišnjeg sina Mohammeda Sadeqa al-Sadra, ubijenog 1999.

Fadlallah je upozorio agresore koji prijete imamu Sistaniju i pozvao je mudre ljude Najafa i cijelog Iraka da "zaštite sveti grad i spriječe agresore da mu naškode".

Šijitski je svećenik opisao svoj poziv kao "fetvu" - vjersku presudu za rješenje problema - jer se odnosi na "budućnost Islama u cijelosti".

Ista skupina koja prijeti šijitskim svećenicima u Najafu također je optužena za ubojstvo Seyyeda Abdula Majida al-Khoeioa u Najafu u četvrtak, samo tjedan dana nakon što se vratio u grad iz Londona uz pomoć američkih snaga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara