FAO: Broj pothranjenih i gladnih u svijetu i dalje iznimno velik

Cilj što su ga 1996. postavili sudionici Summita o prehrani do 2015. smanjiti broj gladnih u svijetu za polovinu neće se uspjeti postići ukoliko se nastave sadašnje tendencije, izjavio je u ponedjeljak direktor UNove organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Jacques Diouf.

"U mnogim zemljama stanje sa smanjenjem broja gladnih i pothranjenih osoba nije se popravilo već se čak i pogoršalo od održavanja Svjetskog summita o prehrani 1996.", rekao je Diouf otvarajući sastanak Odbora za osiguranje prehrambenih namirnica FAO-a koji će se u sjedištu organizacije u Rimu održati od 23. do 25. svibnja.

"Prema posljednjim podacima kojima raspolažemo, u razdoblju od 2000. do 2002. u svijetu je bilo pothranjeno 853 milijuna osoba", rekao je Diouf, istaknuvši kako je u "trima od četiri regije u razvoju, broj pothranjenih i gladnih u razdoblju od 2000. do 2002. bio puno viši nego u razdoblju od 1995. do 1997."

"Jedino u području Južne Amerike i Kariba zabilježeno je neznatno manje gladnih i pothranjenih. Osam godina nakon Svjetskog summita o prehrani, s velikim žaljenjem moram priznati da nismo dovoljno napredovali u realizaciji cilja što smo ga tada zadali", rekao je.

(Hina) xmh ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara