Farma kokoši Roščić iz Šestanovca kriva za epidemiju salmonele kod Splita

ČAK 73 osobe u ovom su mjesecu na području Splitsko-dalmatinske županije oboljele od salmoneloze, a njih desetero je i hospitalizirano.

Zabilježeno je pet obiteljskih epidemija, te baterijske infekcije tankog i debelog crijeva. Dio njih se zatrovao u trogirskom restoranu Nautilus, gdje su posluživali jaja porijeklom s farme Roščić iz Šestanovca kod Omiša.

Većina koju je salmoneloza zahvatila otrovali su se majonezom iz kućne radinosti, objasnila je Zorana Klišmanić, voditeljica županijske službe za epidemiologiju, dodavši kako nije u stanju povezati sve slučajeve, ali je za dio njih sigurna da su rezultat pet obiteljskih veselica.

Vlasnici nisu krivi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je kazao Zlatko Kovač, viši veterinarski inspektor pri splitskom odjelu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, povučeno je oko četiri tisuće jaja sa spomenute farme i iz prodaje, dok su same nesilice, njih oko tisuću, podvrgnute veterinarskom liječenju. Proizvođač neće kazneno odgovarati jer su se "opasne" kokoši mogle zaraziti u kontaktu s drugim pticama ili svakodnevnom konzumacijom mekinja, istaknuo je Kovač.

Veterinarska kontrola koja je na istoj farmi obavljena krajem travnja pokazala je, zanimljivo, negativne rezultate. 

Ig.M.
Foto: Veganica.com
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara