farmaceutske kompanije zbog duga prijete obustavom isporuke lijekova

Farmaceutske kompanije zaprijetile su veledrogerijama obustavom isporuke lijekova zbog duga od oko milijardu kuna, no ministar zdravstva Andro Vlahušić tvrdi da će opskrba lijekovima ostati normalna.

Udruženje trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima priopćilo je nakon jučerašnjeg sastanka u Hrvatskoj gospodarskoj komori da su pojedine bolnice i domovi zdravlja do 31. listopada napravili dug veledrogerijama od oko milijardu kuna.

Veledrogerije zbog toga jako kasne s plaćanjem, pa su izložene pritisku stranih farmaceutskih kompanija, koje potražuju najveće iznose zbog visokih cijena njihovih lijekova.

Proizvođači originalnih lijekova, a to su uglavnom strane kompanije, uputili su veledrogerijama pismenu opomenu u kojoj prijete obustavom opskrbe, što bi izazvalo nedostatak lijekova na tržištu.

Udruženje trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima tvrdi da je zbog tog problema još početkom studenoga zatražilo sastanak s ministrom zdravstva, no do toga nije došlo.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić opovrgnuo je u izjavi novinarima da je itko od njega tražio takav sastanak ustvrdivši da stanje nije alarmantno, pa će pacijenti i dalje imati normalnu opskrbu lijekovima.

"Ako bi ipak došlo do problema u opskrbi, Vlada može poduzeti interventne mjere izravnoga uvoza lijekova", rekao je Vlahušić.

Jedini dobavljač lijekova koji je dosad ozbiljnije zaprijetio obustavom isporuke je Medika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara