Fassino: Rješavanje pitanja sa Slovenijom i Hrvatskom prioritet talijanske politike

TALIJANSKI lijevi centar će se u slučaju izborne pobjede zauzimati za trilateralni susret čelnika Italije, Hrvatske i Slovenije kako bi se zaključila otvorena pitanja između tih država, najavio je u ponedjeljak u Trstu tajnik stranke Lijevih demokrata Piero Fassino.

"U slučaju izborne pobjede lijevi centar će biti promotor trilateralnog susreta čelnika država i vlada Italije, Slovenije i Hrvatske kako bi se konačno zaključili razdori iz 20. stoljeća", rekao je Fassino i naglasio da "to mora biti prioritet" talijanske vanjske politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fassino je istaknuo ulogu Italije na Balkanu kroz nazočnost talijanskih vojnika u Bosni i Hercegovini i napomenuo da je "aktivna vanjska politika na tom području za Italiju od strateške i temeljne važnosti".

Glavni tajnik Lijevih demokrata također je ocijenio kako "za rješavanje još uvijek otvorenih pitanja u odnosima sa Slovenijom i Hrvatskom postoje dva puta: ili onaj sukobljavanja ili onaj suradnje i dijaloga".

"Mi smo jasno za ovu drugu pretpostavku. Povijest se nikada ne piše dva puta te stoga naš problem nije otkazivati međunarodne ugovore. Naš je problem raditi na politici integracije i tražiti nove razine suradnje u koje valja uključiti i još uvijek otvorene teme imovine esula", zaključio je Fassino.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara