Fassino: Uključenje Slovenije u EU naredio Clinton

UKLJUČIVANJE Slovenije u integracijske procese EU-a rezultat je direktne naredbe nekadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona koji je Romanu Prodiju, sadašnjem predsjedniku Europske komisije, a u spomenuto vrijeme talijanskom premijeru zapovjedio da Slovencima ne smije "pakirati" probleme s optantima i njihovom imovinom.

To u svojim memoarima "Iz ljubavi" (Per passione) tvrdi Piero Fassino, nekadašnji tajnik Lijevih demokrata (DS), stranke koja je u Prodijevoj koaliciji Maslina najviše inzistirala na dobrim odnosima Italije i Slovenije. te odnose su prije ometali optantski emigranstki krugovi i prethodna desna vlada koju je vodio Silvio Berlusconi, a koja je blokirala primanje Slovenije u EU.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prodiju je u vrijeme kad je Italija 1996. preuzela predsjedanje Unijom Clinton rekao: Sloveniju primite u EU i riješite s njom sve sporove", tvrdi u svojim memoarima koji su u Sloveniji naišli na veliko zanimanje kroničara i medija Piero Fassino. To se, tvrdi talijanski političar koji je i vodio pregovore s Ljubljanom što su slijedili Clintonovoj preporuci, dogodilo u Ovalnoj sobi Bijele kuće, a esulska problematika od tada je izgubila svaki utjecaj na slovensko-talijanske odnose koji su riješeni po tzv. "Solaninoj formuli" rješenja tog pitanja u okviru Europske unije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara