Fatah podupro Arafatova kandidata za šefa službe sigurnosti

NAJSNAŽNIJA stranka u palestinskom parlamentu Fatah poduprla je u petak navečer prijedlog da palestinski predsjednik Jaser Arafat zadrži kontrolu nad sigurnosnim službama, a premijer Ahmed Korei najavio je da bi mogao biti postignut dogovor o sastavu nove palestinske vlade.

"Vi odlučite o imenima (ministara nove vlade), a ja ću prihvatiti vašu odluku", rekao je Korei članovima centralnog komiteta Fataha, prenio je u subotu jedan palestinski dužnosnik.

Dužnosnici su rekli da je Fatah u petak navečer za novog šefa snaga sigurnosti izabrao Arafatova kandidata Hakama Balawija, te odbacio Koreijeva kandidata.

Zauzvrat je Fatah odobrio imenovanje Koreijeva čovjeka, generala Nasera Yousefa, u članstvo nacionalnog vijeća sigurnosti, tijela koje nadzire rad službi sigurnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arafatovo odbijanje da ovlasti u području sigurnosti preda čovjeku kojeg je odabrao premijer, najvjerojatnije će izazvati veliko nezadovoljstvo SAD-a i Izraela, koji pokušavaju izolirati Arafata.

Izrael je Arafata optužio za poticanje nasilja, što palestinski predsjednik opovrgava.

Sukob između Koreija i Arafata oko kontrole nad palestinskim snagama sigurnosti odgodio je formiranje nove palestinske vlade, a time i moguću obnovu mirovnih pregovora s Izraelom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara