FBI istražuje scijentološku crkvu zbog trgovine ljudima, porobljavanja i zlostavljanja?!

Foto: AFP

AMERIČKI FBI istražuje scijentološku crkvu zbog trgovine ljudima i porobljavanja, tvrdi ugledni časopis The New Yorker koji je u svom novom izdanju na 28 strana objavio opsežni feljton o scijentolozima. U središtu afere je David Miscavige, misteriozni vođa kulta i bliski prijatelj najpoznatijeg ambasadora scijentologije, glumca Toma Cruisea.

Miscavige je navodno redovito tukao "neposlušne" članove kulta, a u središnjici scijentološke crkve u Kaliforniji navodno su se događale i brojne druge strahote. Scijentološki lideri u Gold Baseu, smještenom usred pustinje u Kaliforniji, navodno su ohrabrivani da na svojim sljedbenicima provode "agresivno, čak i nasilno discipliniranje".

FBI traži sve informacije o zlostavljanju

Kazneni zakon u Kaliforniji, objašnjava novinar The New Yorkera, navodi nekoliko indikatora koji ukazuju da je osoba žrtva trgovine ljudima: znake traume ilu umora, strah ili nemogućnost govora zbog cenzure ili mjera koje sprečavaju komunikaciju, rad na jednom mjestu bez slobode kretanja, dug prema poslodavcu, nedostatak kontrole nad vlastitim identifikacijskim dokumentima. "Takvi uvjeti pojavljuju se u svjedočanstvima mnogih bivših članova scijentološkog reda Sea Org", piše The New Yorker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko je meni poznato, istraga FBI-ja traje već duže vrijeme", izjavio je jedan od bivših članova. Drugi nekadašnji član crkve, koji je zbog straha također želio da se sačuva njegova anonimnost, tvrdi da istražitelje zanimaju sve informacije o zlostavljanju koje vodeći scijentolozi provode nad svojim sljedbenicima.

Šef kulta izbjegavao poreze?

Čudo je, zapravo, da je novinar uopće pronašao ljude koji su se oslobodili štetnog utjecaja scijentologije, s obzirom da se radi o kultu koji svoje žrtve ne oslobađa olako. Štoviše, bivši je član posvjedočio kako imaju i posebne metode traganja za odbjeglim članovima, te njihovog vraćanja u bazu i discipliniranja. Najčešće se radi o psihičkim pritiscima, pranju mozga, ali ukoliko to ne uspije, scijentolozi se ne libe koristiti ni fizičku prisilu.

No, osim zbog zlostavljanja članova sekte, Miscavige je navodno pod istragom i zbog financijskih malverzacija. Vodeći scijentolog živi kao holivudska zvijezda, a istražitelji vjeruju da postoji osnovana sumnja da je izbjegavao striktne američke porezne odredbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara