FBI propustio pet prilika da uhiti napadače na WTC

FBI JE propustio barem pet prigoda da nađe dvojicu terorista odgovornih za terorističke napade na Svjetski trgovački centar i Pentagon 11. rujna 2001., navodi se u izvješću obavještajnih službi koje je "procurilo" u medije.

Po autorima izvješća sastavljenog prije godinu dana a objavljenog u četvrtak navečer nakon što je tajno pribavljen, za propuste treba optužiti birokratske prepreke i komunikacijske probleme.

Jedan agent FBI-a, na "posudbi" CIA-i, pokušao je svoje kolege u FBI-u 19 mjeseci prije napada na WTC obavijestiti o dvojici osumnjičenika u San Diegu. Izvješće je zaustavila CIA.

Dvojica sumnjivih bili su Khalid al-Midhar i Navak al-Hasmi koji su bili u zrakoplovu koji se zabio u zgradu Pentagona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FBI ih je tražio tijekom ljeta u New Yorku no nedostajale su mu ključne informacije a u potrazi je angažirao neiskusnog agenta.

Dojava agenta FBI-a iz Phoenixa da se sljedbenici terorista Osame bin Ladena obučavaju u američkim pilotskim školama nije proslijeđena na odgovarajuća mjesta zbog zastarjelog računalskog softwarea.

"Našli smo velik propust u načinu na koji FBI vodi te slučajeve", rekao je glavni inspektor ministarstva pravosuđa, Glenn Fine, dnevniku New York Times.

FBI je izjavio da je ispravio nedostatke spomenute u izvješću.

Neovisno povjerenstvo za napade 11. rujna još je prije godinu dana prijavilo značajne propuste u radu FBI-a i CIA-e.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara