FBI trenira hrvatsku policiju kako loviti mafiju

SPECIJALNI agenti FBI-ja, koji su sudjelovali u istragama protiv mafijaških obitelji Bonano, Genovese i Gambino, u policijskom centru u Valbandonu poučili su naše stručnjake kako stvoriti udarne skupine koje će raditi na slučajevima organiziranog kriminala.

Dennis J. Bolles i Vincent B. Lisi, agenti FBI-ja, i James H. Dinan, pomoćnik državnog odvjetnika za distrikt Columbiju skupini hrvatskih tužitelja i policajaca održali su seminar pod nazivom "Strategije izgradnje radnih grupa/jedinica i strategija u istragama", piše Večernji list.

Specijalni agenti, koji su u Hrvatsku doputovali na poziv hrvatske vlade, našim su policajcima poručili kako trebaju "izići iz ureda", te objasnili da su sukob taština i povišeni tonovi sastavni dio odnosa između federalnih agenata i tužitelja u SAD-u kad istražuju organizirani kriminal.

Američki predavači otkrivali su tajne i metode FBI-ja kojim se mafijaški šefovi pridobivaju na suradnju, ali govorilo se i o pogreškama u istragama.

Agent Bolles, koji je navodno odbio značku specijalnog agenta kako se ne bi razlikovao od svojih kolega, o istragama protiv najvećih newyorških mafijaških obitelji za Večernji je rekao da su to bile opasne situacije u kojima se planira svaki korak. Bolles je istaknuo da je sigurnost agenata vrlo bitna, ali da je na prvom mjestu sigurnost građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je rekao Bolles, u Hrvatsku je došao podučiti o stvaranju udarnih skupina koje će raditi na slučajevima organiziranog kriminala. Naglasio je da te grupe moraju djelovati kao tim i samo tako mogu biti uspješne protiv organiziranog kriminala jer ni sami nisu pošteđene njegova djelovanja.

Tzv. "task force" timovi specifični su po tajnosti operacija koje provode i s njima je upoznat samo mali broj ljudi. Policajci koji sudjeluju u takvim timovima čak nisu dužni niti svog posebnog neposrednog voditelja upoznati s detaljima operacije u kojoj sudjeluju. Svi agenti "task force" timova podvrgnuti su strogim sigurnosnim provjerama i poligrafskom ispitivanju.

Agent Lisi, prema čijem je slučaju višegodišnje istrage dilera droge snimljena jedna od epizoda serije "FBI Files", istaknuo je kako se s osumnjičenikom mora stvoriti odnos povjerenja i privoljeti ga na suradnju. Poručio je kako se nasiljem ne može postići ništa. Lisi je predavao policajcima o specijalnim istražnim tehnikama, o tome kako se agenti ubacuju u redove bandi i iz njih izvlače informacije.

Na seminaru su američki predavači govorili i o tome kako treba organizirati tajnu pratnju, intervjuirati osumnjičenika, raditi s povjerljivim informatorima, prikupljati fizičke dokaze, osigurati svjedoke te kako ukloniti kriminalce s ceste.

Željko Žganjer, ravnatelj USKOK-a, seminar je ocijenio vrlo korisnim. Istaknuo je kako je po zakonu MUP trebao odrediti dva službenika radi koordinacije policije i USKOK-a u istragama, ali da se to još nije dogodilo. "U MUP-u smatraju da bi to moglo smanjiti njihovu operativnost i dovesti u pitanje funkcionalni autoritet voditelja u MUP-u", objasnio je Žganjer "Večernjem listu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara