Federacija novinara piše Kosorici: Kleveta mora biti dekriminalizirana!

Foto: Danijel Soldo / Cropix

PREDSJEDNIK i glavni tajnik Europske federacije novinara (EFJ) Arne Koenig i Aidan White uputili su premijerki Jadranki Kosor otvoreno pismo u kojem pozivaju na promjenu teksta Nacrta Kaznenog zakona i dekriminalizaciju klevete ili, u najmanju ruku, izostavljanje moguće kazne zatvora za novinare. U pismu u kojem se izražava velika zabrinutost zbog Nacrta Kaznenog zakona koji će u ožujku biti predmetom odlučivanja u Hrvatskom saboru, podsjećaju kako je Hrvatska, kao zemlja koja želi postati članicom Europske unije, dužna primjenjivati Europsku povelju o temeljnim ljudskim pravima i njen članak 11. o medijskim slobodama.

"Razumijemo da su mjere zaštite ustavnog prava na osobno dostojanstvo i čast potrebne u svakoj demokraciji, no one moraju biti u skladu s temeljnim pravom medija da obavještavaju, a javnosti da dobiva informacije i mišljenja", ističe se u pismu. Pri tom se podsjeća na slučaj Lingen koji je Europski sud za ljudska prava afirmirao pravila da su "granice kritičkih primjedbi (...) šire ukoliko se radi o političarima, nego ukoliko se radi o privatnoj osobi". Europski je sud presudio i da se optuženiku u tom slučaju narušava njegovo pravo na iznošenje ideja u smislu članka 10 Europske konvencije o ljudskim pravima, kao pravo javnosti da bude obaviještena.

"OESS već godinama preporučava dekriminalizaciju klevete. Premda te zastarjele odredbe nisu u zapadnoj Europi korištene već desetljećima, zadržali su se njeni 'obeshrabrujući učinci'. Kao što je rekao Miklos Haraszti, bivši predstavnika OESS-a za slobodu medija: 'Samo postojanje te odredbe služi kao opravdanje državama koje ne žele dekriminalizirati novinarske pogreške i prepustiti ih
isključivo građanskom pravu'", ističe se u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
EFJ se, kako se navodi, u potpunosti slaže s OESS-om da je zadržavanje novinarske profesionalne pogreške, uključujući i klevetu i povredu časti javnih osoba, u domeni kaznenog zakona najveća prijetnja slobodi medija. Pozivaju, stoga, na promjenu teksta Nacrta Kaznenog zakona i dekriminalizaciju klevete ili barem izostavljanje moguće kazne zatvora za novinare.

Također drže i da je odredba "Tkogod pred drugim za nekoga iznese ili pronese neistinitu činjeničnu tvrdnju koja može škoditi njegovoj časti ili ugledu", pretjerano općenita, što može prouzročiti zloupotrebu.

Pismo EFJ-a identičnog sadržaja poslano je i na adresu ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i predsjednika RH Ive Josipovića. Europska federacija novinara predstavlja više od 260.000 novinara u više od 30 europskih zemalja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara