Federalno ministarstvo obrane odbija optužbe o trgovini s Irakom

PROVJERENA što ih je obavilo Ministarstvo obrane Federacije Bosne i Hercegovine utvrđeno je kako vojne tvrtke iz ovog entiteta nisu sudjelovale u izvozu naoružanja i vojne opreme Iraku, izjavio je u petak u Sarajevu federalni ministar obrane Miroslav Nikolić.

On je novinarima kazao kako su predstavnici Ministarstva obrane u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i federalnom Financijskom policijom nakon otkrića nedopuštenih poslovnih veza Zrakoplovnog zavoda "Orao" iz Republike Srpske s režimom Sadama Huseina proveli temeljitu provjeru federalnih tvrtki koje se bave proizvodnjom oružja i vojne opreme te da nisu pronađeni nikakvi dokazi o vezama s Irakom.

"Inspekcije nisu utvrdile nikakvo izravno kršenje embarga Ujedinjenih naroda na izvoz oružja i vojne opreme. Izvozne potvrde o krajnjim korisnicima u svim slučajevima ukazivali su kako trgovine nije bilo niti sa jednom zemljom koja je pod ovakvim embargom UN-a", kazao je Nikolić.

Federalni je ministar obrane na taj način odbacio učestale medijske špekulacije te posebice optužbe iz Republike Srpske da je i federalna strana bilo uključena u sumnjive poslove s Irakom. Pri tom su najčešće pominjane tvrtke "Bratstvo" iz Novog Travnika te "Vitezit" iz Viteza.

Samo dan nakon što je Mirko Šarović bio prisiljen preuzeti političku odgovornost zbog "afere Orao" i podnijeti ostavku na mjesto šefa države, zamjenik Visokog predstavnika za BiH Donald Hays izjavio je kako međunarodna zajednica ima podatke o suradnji federalnih vojnih tvrtki s Irakom.

U izjavi što su je prenijele banjalučke "Nezavisne novine" Hays je kazao kako mu je u razgovoru s predstavnicima tvrtke "Jugoimport" iz Beograda rečeno da su u poslove s Irakom bile uključene tvrtke iz oba entiteta u BiH.

Američki je diplomat istaknuo kako se stoga očekuje da i federalne vlasti povedu istragu o takvim aktivnostima. Zamjenik federalnog premijera Dragan Vrankić u četvrtak je novinarima izjavio kako je Vlada Federacije dobila informacije da su i poduzeća iz ovog entiteta kršila embargo na izvoz oružja Iraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mi smo zatražili provjeru tih informacija od Ministarstva obrane i ukoliko se ispostavi kako je bilo kršenja embarga poduzet ćemo odgovarajuće mjere", kazao je Vrankić.

Dan kasnije ministar obrane Nikolić odlučno je međutim opovrgnuo Vrankićeve tvrdnje ali je dodao kako su nove provjere moguće ponude li se konkretni dokazi.

Optužbe na račun federalnih vojnih tvrki mogle bi se temeljiti na njihovu poslovanju s tvrtkama unutar BiH. S obzirom da prema postojećim zakonima za takvo poslovanje nije potrebno uvjerenje o krajnjem korisniku proizvoda, moguće je da su federalne tvrtke posredno poslovale s Irakom preko partnera iz Republike Srpske.

Ministar Nikolić potvrdio je kako postoje podaci o poslovnim vezama tvrtki iz Federacije s beogradskim "Jugoimportom" no u takvim je aranžmanima krajnji korisnik uvijek bila država za koju nije vrijedila zabrana izvoza oružja i vojne opreme.

Komentirajući odluke Visokog predstavnika o preustroju oružanih snaga i obrambenog sustava u BiH, ministar Nikolić je kazao kako ih u cijelosti podupire ali je istaknuo kako ne vjeruje da će one znače ukinuće posebne hrvatske odnosno bošnjačke sastavnice u Vojsci Federacije BiH.

(Hina) rm sbZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara