Fehir dao iskaz, Glavaš udaljen iz sudnice

KRUNOSLAV FEHIR donedavno osumnjičenik, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu dao iskaz kao krunski svjedok u "slučaju garaža" koji se vodi protiv Branimira Glavaša. Branimir Glavaš udaljen je iz sudnice.

Nakon četiri sata iz zgrade Županijskog suda u Zagrebu izašao je Krunoslav kratko se obrativši okupljenim novinarima. Rekao je kako ne može govoriti o ničemu što je rečeno na ročištu jer je postupak tajni, te da se detalji mogu saznati od njegovog odvjetnika.

Nešto kasnije, dok su okupljeni novinara čekali Branimira Glavaša, iz zgrade je izašao glasnogovornik Suda Krešimir Devčić koji je kazao kako je Branimir Glavaš udaljen iz sudnice.

Devčić je kazao kratko opisao što se događalo u sudnici, te je kazao kako su ročištu prisustvovali osim zamjenice županijskog državnog tužitelja, Glavaševi odvjetnici Ante Madunić i Dražen Matijević te Branimir Glavaš i to na svoje inzistiranje. Glavaš je Fehiru, nakon što su to učinili zamjenica županijskog državnog odvjetnika i njegovi odvjetnici, također postavio nekoliko pitanja.

Devčić je kazao i kako je istražni sudac Posavec nakon ispitivanja odlučio da će na sadržaj iskaza i zapisnik staviti klauzulu tajnosti.

"Dobio sam informaciju o tome da je na kraju ispitivanja došlo do jednog malog remećenja reda u sudnici od strane Glavaša iz kojeg je  razloga istražni sudac istoga uputio van" - rekao je Devčić.

Na upit o nastavku procedure, Devčić je pojasnio kako će sudac zapisnik sa saslušanja dostaviti državnom odvjetniku koji će nakon toga odlučiti hoće li podići optužnicu ili će slijediti neka druga odluka. "Po Zakonu postoji rok od 15 dana za to, no on se može i produžiti" - dodao je Devčić.

O promjeni Fehirova statusa osumnjičenika u status krunskog svjedoka u istrazi ratnih zločina počinjenih 1991. godine u Osijeku, odlučilo je početkom travnja Vijeće Županijskog suda u Zagrebu.  U svom iskazu na glavnoj raspravi protiv Glavaša, Fehir neće moći izbjeći govoriti o onome što njega tereti, no sukladno njegovom statusu, neće biti gonjen. Međutim, ako se predomisli, Zakon o USKOK-u predviđa kazneni postupak protiv njega, ali tek kada slučaj Glavaš bude okončan pravomoćnom presudom.

Fehir je kao osumnjičenik u lipnju prošle godine pred sucem Posavcem priznao da je kao pripadnik I. osječke bojne pucao u jednog zarobljenika, mučio ga i natjerao da popije kiselinu iz akumulatora, zbog čega je zarobljenik i umro. Glavaša je tada optužio kao nalogodavca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara