Fehir kazneno prijavio Škare Ožbolt

Fehir kazneno prijavio Škare Ožbolt

OSUMNJIČENI za ratni zločin nad civilima u Osijeku 1991. Krunoslav Fehir kazneno je prijavio saborsku zastupnicu i bivšu ministricu pravosuđa Vesnu Škare Ožbolt jer smatra da je izjavama u medijima da bi on trebao biti pritvoren počinila kazneno djelo prisile prema pravosudnom dužnosniku.

U kaznenoj prijavi, koju je Fehir preko svog branitelja odvjetnika Ante Nobila podnio glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, navodi se da je Vesna Škare Ožbolt u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva" izjavila kako bi Fehir trebao biti zatvoreni te da je isto ponovila za tisak.

Fehirov branitelj Bajiću predlaže da od Hrvatskog sabora zatraži skidanje imuniteta Vesni Škare Ožbolt te da ju procesuira.

Predsjednica i saborska zastupnica DC-a ponovila je danas kako je neprihvatljivo da građani daju plaću osobi, inače policajcu, koja je priznala da je pucala u druge ljude.

"Upozorila sam na tu nelogičnost, činit ću to i dalje, jer je to presedan u funkcioniranju pravnog sustava", rekla je Škare Ožbolt novinarima na informaciju da ju je Fehir kazneno prijavio. Ponovila je, kao i u HTV-ovoj emisiji, kako je neprihvatljivo da s posla nije suspendirana osoba koja je priznala da je pucala u druge ljude, da i dalje radi kao policajac i za to uredno prima plaću.

"Meni je to kao građaninu ove države potpuno neprihvatljivo, to je doista presedan u funkcioniranju pravne države", izjavila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U MUP-u za sada nisu znali reći da li Fehir, unatoč pokrenutoj istrazi protiv njega zbog ratnog zločina, i dalje radi u policiji, odnosno da nije ni suspendiran do završetka kaznenog postupka.

Po mišljenju Nobila, bivša ministrica je počinila kazneno djelo prisile prema pravosudnom dužnosniku jer je prije donošenja pravomoćne sudske odluke u javnosti iznijela mišljenje kako bi pravosudni dužnosnik trebao postupiti ili kakvu bi odluku trebao donijeti, a što je zabranjeno Kaznenim zakonom.

U obrazloženju prijave Nobilo je posebno istaknuo kako nezakonito postupanje Vesne Škare Ožbolt "ima veću težinu i društvenu opasnost jer se radi upravo o bivšoj ministrici pravosuđa koja je donedavno, što direktno, što indirektno, u dobrom ili lošem smislu, snažno utjecala upravo na to naše pravosuđe".

Glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordin potvrdila je da je Fehirova prijava zaprimljena te da za sada ništa više od toga nemože reći.

Fehir je bivši pripadnik vojne postrojbe kojom je 1991. u Osijeku zapovjedao nezavisni saborski zastupnik Branimir Glavaš. Protiv obojice je pokrenuta sudska istraga zbog sumnje da su počinili zločine nad srpskim civilima u Osijeku.

Prvo istražno ročište najavljeno je za ponedjeljak, 17. srpnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara