festival dalmatinskih klapa u omišu od 4. do 26. srpnja

Ovogodišnji 37. festival dalmatinskih klapa u Omišu održat će se od 4. do 26. srpnja pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a na njemu će nastupiti 1300 izvođača s 200 skladbi. L

Natjecateljski dio počet će "Svečanim koncertom", a završiti finalnom večeri muških klapa.

Prije toga održat će se dvije debitantske večeri u Bolu na Braču, i to 20. i 21. lipnja.

U Bolu će nastupiti sedam muških klapa i četiri ženske, koje su odabrane među 22 prijavljene. Pobjednici po bodovima stječu pravo nastupa u izbornim večerima, ali stručno festivalsko povjerenstvo zadržava pravo da na omišku pozornicu propusti još nekoga ako se istakne kvalitetom.

U sklopu ovogodišnjega Festivala održat će se 13 natjecateljskih večeri, po dvije eliminacijske, te "Večer novih skladbi", "Večer izvornih napjeva" i "Svečani koncert", doznaje se od ravnatelja Festivala Dražana Mladina.

Festival će otvoriti "Svečani koncert" 4. srpnja, na kojemu će se za bodove natjecati najbolje klape iz prijašnjih godina, ženski sastavi "Teha", "Dalmatinke", "Kastav", "Filip Dević", a od muških klape "Nostalgija", "Adrion" i "Filip Dević".

Na "Svečanom koncertu" sudjelovat će i omiška klapa "Puntari", prošlogodišnji apsolutni pobjednici "Večeri novih skladbi" i u finalu, te klape "Cambi" iz Kaštel Kambelovca i "Sinj". Te tri klape ove godine neće biti u konkurenciji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od novina na ovogodišnjem festivalu umjetnički ravnatelj Miljenko Grgić posebice ističe večer pod nazivom "Na klapski način", koja će se održati 24. srpnja, a na kojoj će klape izvoditi "sve ono što nije klapsko". To će biti svojevrsno iznenađenje Festivala, rekao je Grgić, napominjući da je riječ o popularnim skladbama u klapskome ruhu.

Održat će se i "Koncert s povodom", na kojem će nastupiti klape koje proslavljaju 10., 20. ili 30. obljetnicu.

I ove će se godine u suradnji sa Zagrebom održati tradicionalna "Večer kajkavskih popevki".

Umjetnički ravnatelj ističe kako organizatori posebnu pozornost daju "Večeri izvornih napjeva", u kojoj je od 24 prijavljene klape za natjecanje odabrano njih 13.

Ovogodišnji Festival dalmatinskih klapa u Omišu počinje 4. srpnja tradicionalnim podizanjem zastave i vatrometom.

(Hina) dstri sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara