FESTIVAL LATINOAMERIČKOG FILMA U HAVANI SLAVI 25. OBLJETNICU

Festival latinoameričkog filma, ugledno mjesto okupljanja redatelja sa svih kontinenata te domaćih filmofila, otvoren je u utorak u Havani 25. put potvrđujući vitalnost nove latinoameričke kinematografije. L

Na festivalu, koji će trajati do 12. prosinca, prikazat će se stotinjak filmova, a u službenom natjecateljskom programu bit će prikazano 38 dugometražnih filmova.

Na ovogodišnjem festivalu 24 redatelja prikazat će svoj prvi film, a 33 dokumentarna filma iz 14 zemalja natjecat će se za tradicionalnu nagradu "Coral".

Najzastupljeniji će biti redatelji iz Brazila, Argentine i Meksika, a ovogodišnji žiri činit će čileanski redatelj Miguel Littin, argentinski redatelj Eliseo Subiela i meksički Felipe Cazals.

U predstojećih nekoliko dana prikazat će se i izbor filmova iz njemačke, španjolske, talijanske i neovisne američke produkcije te poseban ciklus filmova koje su režirale žene.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna počast na ovogodišnjem festivalu bit će ukazana francuskom redatelju Costi Gavrasu, jednom od njegovih nezaobilaznih sudionika i njegovu filmskom opusu. Bit će prikazani neki njegovi filmovi: "Z", "Nestali", "Opsadno stanje", "Amen".

Priredit će se retrospektiva desetak filmova Jeana Renoira, a u sklopu popratnih festivalskih događanja bit će prikazana Chaplinova "Moderna vremena" i održani brojni seminari, koncerti i izložbe.

Rekordan broj posjetitelja (gotovo 700.000, po podacima organizatora), zauzelo je prošle godine oko 20 kinodvorana u glavnom gradu Kube.

Ove godine festivalski će se filmovi prikazati i u 14 kubanskih pokrajina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara