Festival novog cirkusa ipak će otvoriti skupina libertivore

Festival novog cirkusa ipak će otvoriti skupina libertivore

NAKON jučerašnjeg incidenta pred Histrionskim domom, gdje je njegov ravnatelj Zlatko Vitez svojevoljno odlučio uskratiti ulazak francusko-američkoj skupini libertivore (pravdajući ga nužnošću održavanja probe za histrionsku predstavu), te je opremu gostujućih umjetnika kao i plesni pod Zagrebačkog plesnog ansambla izbacio na kišu, otvorenje Festivala novog cirkusa ipak će se održati u zakazanom terminu odnosni u subotu 18. listopada u 20 sati, priopćeno je iz Cirkuskog informacijskog centra.

Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba te Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, intervenirali su kako bi Vitez ispunio ugovorne obveze po kojima je dužan dati na korištenje Histrionski dom u terminima dogovorenim s festivalom. Istodobno, izostala je stvarna javna reakcija na ovakvo kulturno nasilje koje ravnatelju Histrionskog doma predstavlja način funkcioniranja. Izostanak stvarne javne osude suptilno je podupiranje nastavljanja takve prakse u Ilici 90, smatraju organizatori Festivala novog cirkusa.

Iako vidno šokirani nečuvenim, ali u Hrvatskoj standardnim Vitezovim ponašanjem, francusko-američki umjetnici odlučni su u namjeri da održe predstavu pred zagrebačkom publikom, zbog čega će uložiti dodatne napore da se predstava postavi u kraćem roku. Vitez naime nije želio odustati od svog privatnog ultimatuma da tehnički direktor Festivala novog cirkusa Saša Fistrić ne smije nogom kročiti u kazalište, pa je proces postavljanja predstave dodatno otežan, ali je veća i ambicija umjetnika da prezentiraju svoj rad unatoč ispadima ravnatelja Histrionskog doma i njegovoj očitoj nesposobnosti da poštuje ugovorne obveze koje potpisuje, napominju u Cirkuskom informacijskom centru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mala performerska scena, organizator Festivala novog cirkusa, i dalje očekuje da se Gradski ured i Ministarstvo javno distanciraju i oštro osude ovakvu opetovanu praksu u Histrionskom domu. Također organizator traži da se zbog trajno urušavanog ugleda tog kazališnog prostora financiranog od građana grada Zagreba, preispitaju načine njegova korištenja, a sankcioniraju prakse koje štete ugledu hrvatske kulture, ali i kulture poslovanja uopće.

R.I.
Foto: Festival novog cirkusa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara